Sreda 05.11.2014.
10:23
B. Božin - Vesti

Švajcarska: Treća generacija lakše do pasoša

Olakšan put za dobijanje državljanstva: Stranci lakše do švajcarskog pasoša
 

Rad na inicijativi je kasnio jer je komisija Nacionalnog veća najpre želela da sačeka da se izvrši revizija Zakona o građanskim pravima, ali je sada odnosom glasova 15:7 predlog uveden u proceduru, saopšetno je u petak. Automatsko dobijanje državljanstva rođenjem na teritoriji Švajcarske nije predviđeno, tako da čak i za decu rođenu u trećoj generaciji mora da se podnese zahtev.

Letnje izmene

Generalna pravila za dobijanje švajcarskog pasoša su izmenjena proteklog leta uvođenjem obaveze posedovanja takozvanog C-ausvajsa, odnosno dozvole za naseljavanje i uvođenjem vremena boravka na teritoriji zemlje na 10 godina.
Kantonalni zakoni uz to predviđaju da osoba koja želi dokumente mora da bude dobro integrisana u društvo kao i da dobro govori i piše lokalni jezik, potvrdi da poštuje ustavne odredbe i poštuje red i zakon.

Kao uslov za olakšan put za dobijanje državljanstva komisija predlaže da bar jedan deda ili baba poseduje dozvolu boravka u Švajcarskoj i da je bar jedan od roditelja tu rođen ili došao da živi pre navršene 12. godine života.

Osim toga, neophodno je dokazati da je životno sedište osobe koja želi državljanstvo u vreme rođenja bilo u Švajcarskoj i konačno da osoba poseduje važeću dozvolu za boravak ili naseljavanje u zemlji.


Ukoliko se oba veća saglase, konačnu odluku o ustavnim izmenama doneće narod, jer se radi o promenama Ustava. Olakšano dobijanje državljanstva trenutno važi samo za inostrane bračne partnere švajcarskih državljana i dece čiji je jedan od roditelja švajcarski državljanin.

Za ostale strance je olakšano dobijanje državljanstva odbijeno 2004. godine na nacionalnom referendumu. I novi predlog suočava se s otporom, pa postoji inicijativa dela Komisije Nacionalnog veća da se predlog odbaci, jer su postojeća pravila dovoljna, a novima bi se praktično uvelo odlučivanje po automatizmu, što ova manjina ne želi.

2024 © - Vesti online