Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.11.2014.
08:47
N. Jokić - Vesti A

Gasni rat Rusije i SAD-a (3): Južni tok poskupeo, Rusi traže finansijera

Zvanično, i dalje su na snazi objavljeni rokovi za izgradnju gasovoda Južni tok, koji treba da doprema ruski gas preko Crnog mora i Balkana, uključujući i Srbiju. U bugarskoj luci Burgas, preduzeće Saipem - filijala italijanskog Enija, već je počelo zavarivanje cevi koje treba da budu položene na dno Crnog mora duž 931 kilometra, između ruske i bugarske obale. Do kraja godine trebalo bi da počnu svi glavni radovi.

Težak "porođaj": Prvi metri gasovoda Južni tok
 

Stvari su, međutim, mnogo komplikovanije nego što to govori zvanični kalendar. Na političkom planu Rusija još uvek blokira "treći energetski paket" EU koji propisuje da onaj ko proizvodi energiju ne može da je transportuje. Na finansijskom planu poludržavno rusko preduzeće Gasprom ima problem sa poskupljenjem troškova izgradnje Južnog toka.

Prema podacima koje je objavio Gasprom, podmorski deo gasovoda trebalo bi da košta 14 milijardi evra, dok kopneni evropski deo do Austrije košta 9,5 milijardi evra. To znači da ukupna cena dostiže 23,5 milijardi umesto predviđenih 22,3 milijarde evra.
 

Gasni rat Rusije i SAD-a:

1. Amerika buši Južni tok

2. Berluskoni pao zbog Južnog toka i Kosova?

Južni tok transport, mešovito preduzeće ruskog Gasproma (50%), italijanskog Enija (20%), francuskog EDF-a (15%) i nemačkog BASF-a (15%), ima rok da prikupi fondove do prvog tromesečja iduće godine.

Evropske i američke sankcije Rusiji otežale su pronalaženje finansija jer američke i evropske banke odbijaju da daju novac.

Godišnji izveštaj Gasproma objavljen polovinom oktobra pokazuje da su u prvom tromesečju ove godine profiti ove firme pali za petinu u odnosu na isti period prošle godine. U potrazi za finansijama potrebnim za Južni tok Rusija bi mogla da se okrene Kini. Prilikom nedavne posete kineskog premijera Li Kećijanga Moskvi, ruski mediji su preneli da je direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler razgovarao sa direktorom Industrijske i komercijalne banke Kine o mogućnosti da emituju obligacije u juanima i uvedu sistem međusobnog plaćanja rublja-juan. To bi značilo kraj prakse plaćanja američkim dolarima u međusobnoj trgovini.

Izlazna strategija

Proruska strategija Skaronija, bivšeg direktora Enija i Berluskonijevog ličnog prijatelja, jeste prošlost - ocenjuju italijanski analitičari. Pod novim direktorom Deskalcijem italijanski energetski gigant orijentisaće se na proizvodnju nafte i na Afriku umesto na Rusiju. Južni tok više nije prioritet za Eni. Tim pre što će ovaj projekat transporta ruskog gasa morati da izdrži konkurenciju onog za Vašington prihvatljivijeg projekta: Tap gasovoda koji bi zapadnoj Evropi dopremao azerbejdžanski gas preko Turske, Grčke, Albanije i Italije.


Italijanski mediji preneli su da suosnivač Južnog toka, italijanski gigant Eni, prati situaciju. Enijeva filijala Saipem jeste u dugovima i jeste dobila vrlo važan ugovor vredan dve milijarde dolara za podvodne cevi budućeg gasovoda u Crnom moru, ali to, kako smatraju upućeni italijanski analitičari, ne znači da Eni neće ipak napustiti projekat.


U ugovoru postoje odrednice koje će Eniju omogućiti da to uradi bez plaćanja penala, ukoliko Rusija i dalje bude odbijala da se uskladi sa evropskim zahtevima iz "trećeg energetskog paketa". Isto bi mogli da urade EDF i BASF.


Sutra - Gasni rat Rusije i SAD-a (4): Rusija i Evropa međusobno zavisne

POVEZANE VESTI

Sreda 05.11.2014. 08:57
REALNO EU ZLIKOVCIMA VIŠE TREBA "JUŽNI TOK" NEGO RUSIMA . AKO SE ZNA DA SU RUSI SA KINEZIMA POTPISALI UGOVOR O ISPORUCI GASA NA 30 GODINA ONDA ZA RUSE NEMA PROBLEMA . KINA JE SIGURAN KUPAC A RUSI SIGURANI ISPRUČIOCI . JUŽNI TOK ĆE SE SIGURNO GRADITI ALI ISKLJUČIVO PO RUSKIM PRAVILIMA IGRE . JEDNOSTAVNO I GAS JE RUSKI PA ĆE O NAČINU ISPORUKE ODLUČIVATI MOSKVA ISKLJUČIVO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online