Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.10.2014.
17:03
Srna A

Poljska (ne)šalje vojsku na istok

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak demantovao je u ponedeljak uveče da Poljska ubrzano premešta hiljade vojnika na istočnu granicu sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom.

Varšava pomera vojsku ka istoku zbog sukoba u susednoj Ukrajini
 

Šemonjak je poljskim medijima objasnio da je agenciji AP govorio isto što i prošle sedmice njima - da će Poljska u okviru modernizacije i jačanja svoje armije pojačati svoje vojne baze na istoku zemlje.

"Agenciji AP rekao sam isto što u četvrtak i poljskim medijima. AP je to zasenila naslovom o 'hiljadama vojnika'. Nikakav broj nisam pominjao", reagovao je Šemonjak na Tviteru na izveštaj AP o jačanju istočnih baza u Poljskoj.

Ministar odbrane je poljskim medijima rekao da nije u pitanju neka nervozna reakcija zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Moskvom pošto se premeštanje vojnika i teške vojne tehnike u istočne baze u Helmnu, Šedlcama i Suvalkama obavlja u dužem periodu i biće okončano tek 2017. godine.

Poljska i NATO

Poljska se učlanila u NATO 1999. godine, ali je veći dio njene armije od 120.000 vojnika smešten duž zapadne državne granice. Taj raspored nasleđen je iz vremena kada je zemlja bila dio sovjetskog bloka.

Agencija AP, je nešto ranije prenela izjavu Tomaša Šemonjaka da će Poljska  premestiti nekoliko hiljada vojnika prema svojoj istočnoj granici u okviru istorijske reorganizacije vojne strukture iz vremena hladnog rata.

Sjemonijak je, prenela je agencija AP, rekao da su trupe neophodne na istoku zbog sukoba u susednoj Ukrajini.

"Geopolitička situacija se promenila. Imamo najveću bezbednosnu krizu od hladnog rata i moramo izvući pouke iz toga", rekao je Sjemonijak.

On je dodao da će najmanje tri vojne baze na istoku dobiti popunjavanje kapaciteta sa sadašnjih 30 odsto na skoro 90 odsto do 2017. godine i da će u ove baze biti premještena dodatna vojna oprema.

Strategija nacionalne bezbednosti

Poljska televizija TVN24 podsetila je da je ovih dana Biro nacionalne bezbednosti završio novu strategiju nacionalne bezbednosti i da se čeka samo potpis predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

Strategija polazi od toga da u susedstvu Poljske sada postoji rizik od izbijanja regionalnih i lokalnih sukoba u koje posredno ili neposredno može biti uvučena i Poljska.

"Rusija je od zemlje sa kojom je trebalo razvijati partnerske odnose i zbližavanje preko njenih zajednički aktivnosti sa NATO sada postala zemlja koja obnavlja hegemonističku poziciju na uštrb svog okruženja", citira iz nove strategije poljska televizija TVN24.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 18:55
Katinska suma vam ne gine opet !! ZAR STE TOLIKO NAIVNI !?
Ponedeljak 27.10.2014. 18:32
Pa oni su se prvi ponudili americi da sruše Putina.E pa sad gaste po sopstvenim leševima bedna slovenska pokatoličena bagro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online