Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.10.2014.
12:50
jutarnji.hr A

Idealne SS devojke: Plave i bezdušne

Vera Štal Volauf stigla je u Poljsku u avgustu 1942. godine kako bi se pridružila svome suprugu Julijusu Volaufu. Nih dvoje venčali su se na brzinu u Hamburgu, dok je vojnik Julijus bio na odsustvu. Bio je to drugi brak ambiciozne Vere, a u to vreme bio je moguć samo ako ga odobri Hajnrih Himler, i to na osnovu opsežne dokumentacije o ženinom arijevskom porketlu, rasnim obeležjima i plodnosti.

Zdrave, jake, plodne, ubitačne... i kratkog pamćenja
 

Visoka 175 cm, teška 80 kg, "okrugle glave, plavooka, plavokosa, ravnog nosa". Vera je odgovarala nacističkom idealu ženstvenosti. Prema tom idealu, lepota je bila proizvod zdrave ishrane i bavljenja sportom, a ne kozmetike. Nemačke devojke i žene nisu lakirale nokte, čupale obrve, nosile karmin, farbale kosu ili bile premršave, pogotovo nisu smele da izgledaju kao zavodnice iz Holivuda.


Kada je Vera došla u Poljsku kako bi s mužem provela medeni mesec, postala je aktivna saučesnica u zločinu. Julijus Volauf, pripadnik SS divizije, dobio je zadatak da za dva dna uništi geto sa 11.000 Jevreja, koje je trebalo deportovati u zloglasni logor Treblinku.

Kako su kasnije govorili svedočili tog masakra, Vera Vlauf, tada u drugom mesecu trudnoće, preko svoje letnje haljine navukla je vojni ogrtač i kapu. Za razliku od ostalih žena, nije stajala sa strane već je kružila među žrtvama mašući bičem. Posle rata ona nikada nije bila predmet neke istrage. Njen muž Julijus, koji je posle rata radio u hamburškoj policiji, uhapšen je 1964. i osuđen na osam godina zatvora, dok je Vera tvrdila da ona "o svemu nije imala pojma". Uklopila se u normalan mirnodopski život.

Nije se sudilo ni Gertrudi Segel Landau, rođenoj 1920. godine u Austriji, ćerki potporučnika SS-a. Posle završene osnovne i srednje škole, radila je kao daktilografkinja, a zatim se 1938. godine zaposlila kao sekretarica u tek osnovanoj kancelariji Gestapoa u Beču. Ali, niska i smeđokosa Gertruda imala je veće ambicije pa se 1941. godine javila za službu u poljskom Randomu, gde je postala sekretarica SS oficira Feliksa Landaua. Ubrzo je sa svojim šefom započela ljubavni vezu, iako je on tada bio oženjen i imao dvoje dece. Kada je Landau prebačen u ukrajinski Drogobič, porodicu je poslao u Nemačku, a s Gertrude se uselio u jednu vilu.


Ljubavnici su postali poznati po razuzdanim zabavama, ali i ubijanjima Jevreja. Jedne nedelje u leto 1942. Gertrude i Feliks su igrali karte na balkonu. Prema posleratnim svedočanstima, ona je bila u kupaćem kostimu, a on je nosio belo odelo. Grupica jevrejskih muškaraca i žena radila je u bašti i nasipala zemlju.

Feliks je iznenada ustao i zgrabio pušku i da počeo gađa golubove. Gertrude je takođe pokušala. U sledećem trenutku njih dvoje su okrenuli pušku prema Jevrejima u bašti i upucali jednog radnika. Dok su odlazili s balkona i ulazili u kuću, glasno su se smejali.

Austrijski istražitelji su posle Drugog svetskog rata uhapsili Feliksa, ali je on 1947. pobegao iz zatvora. Kada jeprivedena i Gertrude, na saslušanjima je vešto igrala ulogu dobre austrijske građanke. Tvrdila je da se ničega ne seća iz ratnog perioda. Uostalom, ona je bila samo sekretarica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 15:00
"Prema tom idealu, lepota je bila proizvod zdrave ishrane i bavljenja sportom, a ne kozmetike. Nemačke devojke i žene nisu lakirale nokte, čupale obrve, nosile karmin, farbale kosu ili bile premršave, pogotovo nisu smele da izgledaju kao zavodnice iz Holivuda." Potpuno se slažem sa nacistima po ovom pitanju.
Ponedeljak 13.10.2014. 12:51
Pa da razmislimo kako sa zenama ? Sto manje u politiku inace ...??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online