Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 12.10.2014.
14:27
Beta A

SAD podržavale i naoružavale mudžahedine i džihadiste u BiH, a sada ih se plaše

Strah od skorog povratka mnogih od 4.000 "evropskih džihadista" iz Sirije i Iraka u Evropu i obaveštajne informacije da zato preti talas terorizma, naveo je članice Evropske unije da pooštre policijski nadzor u gradovima i na granicama, spreče širenje islamističke propagande na internetu, hapse agitatore i one koji vrbuju muslimane za odlazak u džihad. Neki, međutim, smatraju da postoji prisna veza između džihadista u Siriji i Iraku sa mudžahedinima koji su vršili monstruozne zločine nad Srbima u BiH.

Veza između islamista u BiH i u Siriji (Foto: Ilustracija)
 

Nemački stručnjak za terorizam Jirgen Elseser, autor knjige "Kako je džihad došao u Evropu", u emisiji je ocenio da je glavnina od više hiljada mudžahedina, mahom Arapa veterana iz Avganistana, uz pomoć Saudijske Arabije, Turske i Irana došla u rat u BiH, ali je američka služba CIA obezbedila taj dolazak i dala im oružje s ciljem da spreče pobedu Srba "jer su mislili da će se Srbi okrenuti Rusiji".

Elseser navodi svedočenje novinarke nemačkog nedeljnika Špigl Renate Flotau da joj je vođa Al Kaide Osama Bin Laden uoči sastanka s predsednikom Alijom Izetbegovićem u Sarajevu, rekao da će uništiti "sve Srbe, a posle i Amerikance".

Elseser kaže da su na kraju rata u Bosni "Amerikanci s užasom otkrili razmere čudovišta koje su stvorili" i da je Ričard Klark, savetnik američkog predsednika za bitku protiv terorizma, izjavio da je "to bio pakt s đavolom".

Pročitajte još:

* Sandžak rasadnik terorista

* Bilal Bosnić slao vehabije da ratuju u Siriji

* Džihadisti su Turskoj došli na prag, ali ona ćuti. Evo i zašto

* Deca iz BiH: Vaš grob će biti u Siriji, Alah je najveći

* Bosanci ratuju za Islamsku državu?

U sklopu rasvetljavanja "realne opasnosti od džihadizma koji je stalna pretnja Evropi", kako je to nazvala evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem, francuska televizija je prikazala dokumentarnu emisiju o Francuzima preobraćenim u islam koji su se, posle učešća u mudžahedinskoj jedinici na strani muslimana u BiH, vratili i na severu Francuske zaveli pravi nasilni oružani teror, uz ranjavanje policajaca, napad na sedište policije u Lilu, pljačke banaka.

Vođa te grupe džihadista Kristof Kaz, koji je kao student pete godine medicine prešao u islam i priključio se brigadi mudžahedina u Bosni i postao njihov lekar, prema svedočanstvu i preživelih srpskih, ali i zgroženih bošnjačkih oficira, bio je krajnje nasilan, prisustvovao je mučenju i odsecanju glava zarobljenih srpskih vojnika i civila.

Visoki obaveštajni zvaničnici su evropskim medijima poverili da je i sad, pored Islamske države, i dalje opasnost Al-Kaida, jer se pouzdano zna da je njen borbeni ogranak u Siriji, grupa Korasan, visoko specijalizovana za "minijaturne eksplozive i da ne krije rešenost da udari po Zapadu". Nadležne službe sad temeljno proučavaju sva saznanja o uzrocima, razmerama i pretnji islamskih terorista, za koje se zna da su se delom već vratili u Evropu.

Otud se ponovo otvaraju i dosijei džihadista koji su se po završetku rata u Bosni, gde su izgleda učestvovali u divljačkom nasilju i, prema objavljenim svedočanstvima, baš kao i sad u Siriji i Iraku, odsecali glave zarobljenicima i civilima, vratili i počili niz
oružanih pljački, atentata i napada na policiju.

Igrali fudbal sa odsečenom glavom

U dokumentarnoj emisiji francuske televizije su prikazane originalne scene kad mudžahedini ubijaju zarobljenike, njihove odsečene glave, a dat je i izvorni video snimak, koji su načinili sami mudžahedini, na kojem oni i neki vojnici Armije BiH, kako kaže prateći tekst, "igraju fudbal šutirajući odsečenu glavu jednog zarobljenika".

Od Evropskog parlamenta je zatraženo i da odobri proveru pasoša svih putnika na "šengenskim granicama", ukljujući obavezu davanja svih podataka prilikom kupovine avionske karte, što je već obaveza za putnike koji idu u Ameriku. Takvu odluku su u petak usvojili ministri spoljnih poslova Unije, a koordinator Saveta EU za suzbijanje terorizma Žil de Kerkov je rekao da će evropske državne službe "biti spremne da dočekaju" mnoge od tih džihadista, evropskih državljana, koji su u Siriji i Iraku
učestvovali u nasilju, stekli iskustvo u ratnim operacijama i prošli obuku za terorističke akcije.

Velike nedoumice i dalje postoje, kao što pokazuje, piše francuski list Mond, analiza norveške armije utemeljena na više hiljada obaveštajnih podataka, da je "jedan od devet islamskih džihadista spreman da, po povratku u Evropu, uzme oružje i napadne sopstvenu zemlju".

Zasad je, upozoravaju mnogi evropski analitičari, teško utvrditi mreže, jatake i koliko je povratnika islamskih fanatika, "okaljenih" divljačkim nasiljem u bitkama za organizaciju Islamska država u Siriji i Iraku, i zaslepljeni ideologijom mržnje i smrti, sada već došlo nazad u zemlje EU, a posebno u Francusku, Veliku Britaniju, Belgiju, Nemačku, odakle se iz muslimanskog stanovništva regrutuje najveći broj pristalica ekstremnog islama.

Računa se da su Islamska država i Al Kaida već poslali nazad u Evropu više stotina džihadista koji bi uz "uspavane ćelije" mogli krenuti u nasilni teroristički pohod.

"Problem nije toliko da prevaziđemo podele i razlike između nacionalnih obaveštajnih službi, već mnogo prostije - što baš mnogo ne znamo", otvoreno je priznao koordinator EU De Kerkov. Svi naglašavaju da niko nije zaboravio da su islamski teroristi posle  rata u Avganistanu, gde je bilo takođe i više stotina džihadista evropskih i američkih državljana, izazvali desetogodišnji građanski rat u Alžiru, a da je to imalo za posledicu i napade u SAD 11. septembra 2001.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.10.2014. 16:10
Kauboji su sve znali i ovi koljaci sto se vracaju sa ratista i to znaju kauboji i sire front na evropu. Tek kada budemo culi da po americi i britaniji kolju njihove gradjane na njihovim ulicama onda cemo po nesto i poverovati ovako znajuci ko ih je stvorio i ko ih finansira nista nas se ne tice. Amerika vodi svetski rat na nacin kako njoj odgovara tek kada bude rata na njihovom prostoruneka se jave. A sto se tice evrope neka plate cenu u krvi kako i zasluzuju jer dok je balkan krvario oni su trljali ruke ali dosao djavo po svoje.
Nedelja 12.10.2014. 16:27
Nisam siguran ,ali mislim da i ISIS i sve druge ekstremne islamiste jos uvek kontrolisu CIA i MI6 .I da NATO protiv njih vodi rat samo da bi imao opravdanje zbog NATO prisustva sirom sveta.
Nedelja 12.10.2014. 23:20
".....SAD podržavale i naoružavale mudžahedine i džihadiste u BiH, a sada ih se plaše......." КО СА ЂАВОЛОМ ТИКВЕ САДИ....О ГЛАВУ МУ СЕ ЛУПАЈУ !!! ПС: обично тако бива
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online