Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.10.2014.
16:30
Srna A

"Podrška SAD-a demonstrantima je nameran napad na Kinu"

Kina je u petak kritikovala američki Kongres zbog slanja "pogrešne poruke" studentima koji protestuju u Hong Kongu i ocenila da je izvještaj kongresne Izvršne komisije za Kinu o stanju u tom gradu "nameran napad" na Kinu.

Protesti studenata u Hong Kongu koji su počeli krajem septembra i dalje traju
 

U godišnjem izveštaju kongresne Izvršne komisije za Kinu navodi se da bi američke vlasti trebalo da povećaju podršku demokratiji u Hong Kongu, gradu koji uživa poseban pravni status u okviru Kine, koja ga je 1997. preuzela od Britanije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei izjavio je da SAD nemaju pravo da se mešaju u unutrašnja pitanja u Hong Kongu jer je to unutrašnja stvar Kine.

"Pomenuti izveštaj iskrivljuje činjenice, a to predstavlja napad na Kinu i zato izražavamo potpuno nezadovoljstvo zbog toga", rekao je Lei.

On je dodao da komitet treba da prestane da kvari kinesko-američke odnose i da prestane sa slanjem pogrešnih poruka i davanjem podrške učesnicima studentskog protesta u Hongkongu.

Vlasti u Pekingu su 31. avgusta odlučile da će proveravati kandidate za šefa izvršne vlasti u ovom gradu na izborima 2017. godine, protiv čega su se pobunili studenti u Hong Kongu. Oni smatraju da to predstavlja lažnu demokratiju i kršenje specijalnog pravnog statusa ovog grada.

Studenti u Hong Kongu saopštili su da ne odustaju od protesta, koji je počeo 27. septembra.

U centru grada se od rano jutros nalazi nekoliko stotina studenata, a očekuje se da će glavne ulice biti ponovo poprište masovnih protesta kasnije u toku dana, ali i tokom vikenda.

POVEZANE VESTI

Subota 11.10.2014. 16:20
Доласком Обаме на мјесто председника САД, из Бјеле куће је објављено да ће се примјењивати "паметна или мека моћ" у спољној политици, док је доктрина доминације замјењена политиком лидерства САД. У оквиру ове концепције посебно мјесто је заузела Кина, тачније постала је "проблем бр 1" , с обзиром на њен убрзани војно - политички развој.
Subota 11.10.2014. 16:46
"....U godišnjem izveštaju kongresne Izvršne komisije za Kinu navodi se da bi američke vlasti trebalo da povećaju podršku demokratiji u Hong Kongu, gradu koji uživa poseban pravni status u okviru Kine, koja ga je 1997. preuzela od Britanije....." Хонг Конг је један од највећих финансијских центара свјета и није тек тако одабран да буде блокиран демонстрантима а првенствено студентима. Лавину је најлакше покренути са младима што је до сада потврђено многим револуцијама и показало се као добитна комбинација, а лавина када крене тешко је зауставити.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online