Petak 10.10.2014.
16:30
Srna

"Podrška SAD-a demonstrantima je nameran napad na Kinu"

Protesti studenata u Hong Kongu koji su počeli krajem septembra i dalje traju
 

U godišnjem izveštaju kongresne Izvršne komisije za Kinu navodi se da bi američke vlasti trebalo da povećaju podršku demokratiji u Hong Kongu, gradu koji uživa poseban pravni status u okviru Kine, koja ga je 1997. preuzela od Britanije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei izjavio je da SAD nemaju pravo da se mešaju u unutrašnja pitanja u Hong Kongu jer je to unutrašnja stvar Kine.

"Pomenuti izveštaj iskrivljuje činjenice, a to predstavlja napad na Kinu i zato izražavamo potpuno nezadovoljstvo zbog toga", rekao je Lei.

On je dodao da komitet treba da prestane da kvari kinesko-američke odnose i da prestane sa slanjem pogrešnih poruka i davanjem podrške učesnicima studentskog protesta u Hongkongu.

Vlasti u Pekingu su 31. avgusta odlučile da će proveravati kandidate za šefa izvršne vlasti u ovom gradu na izborima 2017. godine, protiv čega su se pobunili studenti u Hong Kongu. Oni smatraju da to predstavlja lažnu demokratiju i kršenje specijalnog pravnog statusa ovog grada.

Studenti u Hong Kongu saopštili su da ne odustaju od protesta, koji je počeo 27. septembra.

U centru grada se od rano jutros nalazi nekoliko stotina studenata, a očekuje se da će glavne ulice biti ponovo poprište masovnih protesta kasnije u toku dana, ali i tokom vikenda.

2024 © - Vesti online