Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.10.2014.
17:52
zena.blic.rs A

Upoznajte Britani: Ima 29 godina i još samo 22 dana života

Britani Mejnard nedavno je napunila 29 godina, ali jubilarni 30. rođendan neće dočekati jer ima agresivan tumor na mozgu. Ova hrabra Amerikanka je odlučila da umre sa dostojanstvom, i ne želi da se muči kao većina obolelih od raka. Zato će oduzeti sebi život lekovima, a to planira da uradi 1. novembra. Britani se zbog toga sa svojom porodicom preselila u Oregon, gde je to zakonom dozvoljeno.

Ona se odlučila na dostojanstvenu smrt: Britani Mejnard
 

Nakon što se udala, Britani je počela da oseća strašne glavobolje, koje su dugo trajale. Konačno joj je dijagnostikovan tumor na mozgu, početkom ove godine. U pitanju je agresivni oblik raka - gliobastom - i leka nema..

- Prvo su mi rekli da imam još dve, tri, možda pet godina života. Kada imate 29 godina i kažu vam to, osećaćete se kao da ćete sutra umreti. Sedamdeset dana posle operacije otišla sam na snimanje, i primetili su veliku promenu. Pogledali su me, i rekli mi da izgleda da je u pitanju četvrti stadijum, gliobastom - priseća se ona.

To je bio veliki šok i za nju i za njenu poordicu, jer su mislili da joj je ostalo još nekoliko godina života, a sada su joj lekari rekli da može da računa na šest meseci. Njeni roditelji su tražili čudo, a majka priznaje da se u početku nadala da to uopšte nisu snimci njene ćerke i da su lekari nekako pogrešili.

Suočena sa strašnim činjenicama, Britani je donela odluku da se iz rodne Kalifornije preseli u Oregon. Naime, u ovoj državi je dozvoljena takozvana "dostojanstvea smrt", koja podrazumeva da lekari smrtno bolesnim pacijentima daju lekove, kojima ovi mogu da oduzbu sebi život. Kada i ako odluče da ih popiju.

Britani je za bolest saznala nedugo posle venčanja
 

- Planiram da uradim to pored moje najbliže porodice, a to su moj muž, majka, očuh i najbolji prijatelj koji je lekar... i verovatno ne još mnogo ljudi. Umreću gore, u sobi koju delim sa mužem, sa majkom i mužem pored sebe. Umreću mirno sa muzikom koju volim u pozadini - priča ova hrabra žena.

Njen suprug slomljenim glasom priznaje da je veliko olakšanje sama činjenica da postoji ta mogućnost. Jer bi u suprotnom ona morala da se muči, a šanse za oporavak su ravne nuli.

- Ne mogu čak ni da vam objasnim koliko mi je lakše što znam da ne moram da umrem na onaj način koji mi je opisan, kako bi me tumor uzeo - kaže Britani.

Ona je oduvek bila aktivna, i obožava da putuje. Zato i poslednej dane na ovom svetu planira da provede putujući, a nada se da će uspeti da poseti Veliki kanjon na kom nikada nije bila. Od kada je saznala da je smrtno bolesna, više puta je putovala sa majkom i suprugom. Majci je obećala da će se jednog dana ponovo sresti, a da će mesto sastanka biti Maču Pikču. Iako se njena majka boji tog putovanja, kaže da će krenutio na avanturu kako bi se tamo sastala sa ćerkom.

- Nadam se da ću uživati u ovim danima koji su mi ostali na ovoj prelepoj Zemlji, i da ću provesti što više vremena napolju, okružena ljudima koje volim. Iskoristite dan. Uradite ono štop vam je bitno, zaboravite na ostalo - poručuje Britani.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 19:26
U ovakvoj situaciji treba se odreći svega i ostati svoj. Niko ne može da nam napiše recept za smrt, jer je umiranje najintimniji trenutak.
Četvrtak 09.10.2014. 23:02
zaomi je sto je 2014 god.a svet jos nije otkrio lek za rak,ili je otkriven a cuva se u tajni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online