Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.03.2014.
17:40
blic.rs A

Odrekla se života da bi donela na svet ćerku koju je dugo želela

Hrabra Elizabet Džojs (36) iz Nujorka, odlučila je da prekine terapiju za rak i rodi ćerku koju je dugo želela, a nekoliko dana posle porođaja je preminula. U njenu čast, suprug Maks je rešio da podeli sa svetom priču o ženi koja se odrekla svog života da bi postala majka.

Donela na svet devojčicu Lili
 

Elizabet je oduvek bila veliki borac. Posle dve godine zabavljanja sa suprugom Maksom, u septembru 2010, doktori su otkrili da ima nešto sumnjivo na plućima. Elizabet mu je tada rekla da, ako je u pitanju nešto ozbiljno, neće da se bori i neće da ide na terapiju. Međutim, Maks je tada otrčao u kuhinju, napravio prsten od aluminijumske folije i zaprosio je.

- Sada ne možeš da se ne boriš - rekao joj je Maks.

Venčali su se mesec dana kasnije, a Liz je dijagnostikovan sarkom. Prošla je kroz četiri ture hemoterapije, operaciju i čak još hemoterapije da bi bila sigurna da je tumor nestao. Tri godine je bila potpuno zdrava, ali su joj lekari branili da zatrudni, iako je ona to mnogo želela. Bez obzira na sve, Liz je zatrudnela.

Elizabet dok je bila trudna
 

- Potpuno sam bio bez teksta. Rekli su da nema šanse da se to desi, a ipak se desilo - rekao je Maks.

Ali, nekoliko meseci kasnije, dobili su užasne vesti - tumor se vratio. Iako je prošla kroz još jednu operaciju, nije smela da ide na magnetnu rezonancu zbog trudnoće, pa onkolog nije mogao da vidi gde se kancer razvija. Trebalo je da se porodi početkom marta, ali lekari nisu mogli toliko da čekaju. Porodili su je u januaru carskim rezom, i mala Lili En Džojs je rođena.

Gotovo istog trenutka kada se porodila, Lizino zdravlje se pogoršalo, a tumor se proširio na levo plućno krilo, srce i abdomen.

- Oprostili smo se jedno od drugog...bilo je kao u flimu...samo smo sedeli i plakali. Pokušavali smo da se prisetimo svih lepih stvari koje su nam se dešavale - rekao je Maks.

Posle 5 dana u bolnici, Liz je došla kući. To jedno veče je bilo sve što su imali, jer je već sutradan morala da se vrati u bolnicu.

- Sledećih šest nedelja se neverovatno borila. Imala je mnogo toga za šta bi živela...borila se više nego ikad pre...lekari su rekli da nikada nisu videli borca kao što je ona. Nažalost, više nije mogla da izdrži...umrla je 9. marta - rekao je Maks kroz suze.

Maks kaže da mu je u ovim trenucima ćerka jedina svetla tačka za koju se bori.

- Moja Liz je imala tu pozitivnu energiju koju je prenosila na ljude...zbog nje sam želeo da budem najbolja verzija sebe...ona uopšte nije htela da toleriše samosažaljenje. Njena magija se sada prenela na našu malu Lili. Ona ja prelepa i neverovatna...Zbog nje imam snage da idem dalje - otkrio je Maks.

Dokumentarac o Lizinom životu, pod nazivom "40 nedelja" uskoro će biti objavljen, a jedna dobrotvorna organizacija je rešila da sakupi novac da pomogne ovom samohranom ocu i maloj Lili koja je prerano ostala bez majke.

Jelena Trikić: Ostala upamćena kao “majka hraborst“

Slična sudbina zadesila je i Jelenu Trikić iz Prijedora. Ova tridesetjednogodišnja Prijedorčanka obolela je od tumora na mozgu, ali je odbila terapiju kako bi postala majka. Tokom trudnoće lečenje tumora na mozgu je obustavljeno, a bolest je u međuvremenu napredovala. Uprkos bolesti, Jelena je uspela da ostvari svoju želju i donela je na svet sina Nikolu. “Majka hrabrost“, kako su mediji prozvali ovu mladu ženu, umrla je 39 dana nakon porođaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online