Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.10.2014.
08:50
B. Božin - Vesti A

Džihadisti se ubacuju među izbeglice?

Zapadne bezbednosne službe nalaze se pred novim opasnim izazovom. Naime, da li se teroristi iz Islamske države infiltriraju među izbeglice koje upravo pokušavaju da pobegnu od njihovog terora?

Stotine hiljada izbeglica iz Sirije spas traži najpre u Turskoj, a upravo te okolnosti, prema informacijama do kojih je došao nemački nedeljnik "Bild am zontag" iz bezbednosnih krugova, džihadisti žele da iskoriste za svoj perfidni plan.

Izbeglice u Turskoj: Ko je ovde terorista?
 


Pretvarajući se da su izbeglice, tajne jedinice Islamske države, sastavljene svaka od po četvoro terorista, bi po tom planu prešle granicu kako bi neometano dospeli do Turske. Odatle bi uz pomoć falsifikovanih pasoša putovali dalje u Evropu, gde bi zatim sprovodili terorističke napade.


O ovoj strategiji radikalne Islamske države su prve saznale američke tajne službe, kojima je uspelo da dešifruju tajnu komunikaciju rukovodstva Islamske države. U tim prisluškivanim razgovorima je otkriveno, takođe, da teroristi nisu planirali da koriste avione za put ka Evropi zbog strogih kontrola na aerodromima.


Nemačkim bezbednosnim službama je ovaj pakleni scenario takođe poznat, navodi ovaj nedeljnik, kome je to potvrđeno iz visokih obaveštajnih krugova. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu je tim povodom saopštio da je "Nemačka i dalje u fokusu džihadskih terorista. To rezultira visokom ugroženošću unutrašnje sigurnosti, koja može realno da se ispolji u formi napada različitih dimenzija i intenziteta."


Sa ovog mesta je, međutim, takođe poručeno da konkretni teroristički planovi trenutno nisu poznati. Zbog haosa koji vlada na sirijsko-turskoj granici gotovo je nemoguće da se u izbegličkim kolonama otkrije ko su potencijalni teroristi, konstatuje "Bild am zontag". Eksperti za terorizam računaju sa tim da će Islamska država prebaciti rat u zapadnu Evropu, sa namerom da se osveti za vazdušne napade zapadnih sila u Siriji i Iraku.
 

Talibani priskaču u pomoć

Pakistanski talibani objavili su juče vernost ekstremističkoj organizaciji Islamska država i naredili militantima širom regiona da pomognu ovoj grupaciji u njihovoj kampanji za uspostavljanje islamskog kalifata. U poruci su pakistanski talibani saopštili da u potpunosti podržavaju ciljeve te organizacije džihadista.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 09:35
Ala ce da pucaju bombe :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online