Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 05.10.2014.
12:17
B92 A

"Rusija postupa isto kao i Hitler"

Direktor letonskog Muzeja okupacije Gunars Nagels istakao je da ta baltička zemlja živi u velikom strahu od mogućeg napada Rusije.

Anektiranje Krima od strane Rusije je isto ono što je radio Hitler smatra Gunars Nagels

On je podsetio na 1939. godinu, kada su ruske trupe okupirale Letoniju i u takvom statusu ostale narednih pet godina.

“Trebalo je samo da ostanu u svojim bazama, isto se dogodilo na Krimu ove godine”, istakao je Nagels.

Pored poređenja Letonije sa Krimom, on je istakao da vidi zabrinjavajuće sličnosti između današnjih akcija Rusije i nekadašnjeg nacističkog režima.

“Kada pogledate koje izgovore ruska strana ima za svoje akcije u Ukrajini, vidite da je to isto radio i Hitler, najpre se žalio na status Nemaca u Sudentelandu (deo bivše Čehoslovačke sa većinskim nemačkim stanovništvom), dobio je Sudeteland, a potom je uzeo celu Čehoslovačku, da bi se potom ustremio na Poljsku”, objašnjava Nagels.

On sličnosti vidi u tome što u pograničnim delovima Letonije živi najveći broj pripadnika ruske nacionalne manjine među svim državama Evropske unije, te je to razlog za strah Letonaca od mogućeg napada Rusije.

Nagels je podsetio da je prošlog meseca iz Moskve stiglo upozorenje o mogućim nesrećnim posledicama za restrikciju ruskog jezika u državama Baltika.

Takođe, bojazan Letonaca dolazi i iz činjenice da Rusija pojačava svoje vojne snage u pograničnim oblastima sa baltičkim zemljama, koje praktično predstavljaju liniju razdvajanja uticaja NATO i Rusije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 12:18
SVI BI DA POMOGNU AMERIČKIM ZLIKOVCIMA U OPKOLJAVANJU RUSIJE A DA PRI TOME NE TRPE NIKAKVE SANKCIJE OD RUSIJE ? TEŠKO IZVODLJIVO A IZUZETNO OPASNO ZA TE ZEMLJE ŠTO JE SASVIM OPRAVDANO SA GLEDIŠTA RUSIJE .
Nedelja 05.10.2014. 12:19
A sta bi sa germanskim nacistima koji otese Kosovo od Srbije?
Nedelja 05.10.2014. 12:30
lijepo jednom jedan napisa kad se oslobadjalo to su bili Ukrajinci,Gruzini i ostali,a kad se silovalo i ubijalo bili su Rusi...ljudi zaboravljaju da nije samo Rusija cinila SSSR...a ove male zemlje koje se granice sa Rusijom umjesto da podviju rep i cute i da gledaju svoga posla one samo izazivaju i izazivaju...kad jednog lijepog dana dobiju po pickici bice da kukaju,a nece biti nikog da im pomogne jer nam je svima poznata americka hrabrost..ti psi laju sa 10 000km i gledaju da sacuvaju svoju guzicu dok guraju glupe Evropljane u sukob sa Rusijom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online