Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2009.
01:38
DW A

Svinjski grip: Ko unosi zabunu?!

U petak je od svinjskog gripa u Bonu umrla žena koja ranije nije imala nikakva oboljenja. To je zahuktalo polemiku: vakcinisati se ili ne? Mnogi tvrde da vakcina samo dovodi do većih komplikacija, a građani su zbunjeni.

Nakon novih smrtnih slučajeva, koje je u Nemačkoj prouzrokovao virus H1N1, eksperti u zimskim mesecima računaju sa novim talasom epidemije.

Prošlog petka su tri pacijenta umrla, ali nemačke epidemiologe najviše zabrinjava činjenica da je 48-godišnja žena, koja je umrla u bolnici u Bonu, prethodno bila potpuno zdrava i nije imala nikakvih hroničnih oboljenja. To je dokaz, kaže šef Higijenskog zavoda Martin Eksner, da novi grip, i kod zdravih pacijenata bez teških oboljenja, može da dovede do smrti:

"Ovaj slučaj se razlikuje od ostalih i pokazuje da se komplikovane manifestacije bolesti mogu pokazati i kod zdravih osoba. To su za sada, hvala bogu, samo pojedinačni slučajevi.“

Da li se vakcinisati?

 Povodom protivrečnih ocena o tome koliko je opasan svinjski grip i da li je baš neophodna vakcinacija, list Lauzicer rundšau piše:

"Mnogi pametnjakovići, koji nisu morali da donesu tešku odluku o tome proglasiti pandemiju ili ne, sada plove na medijskom talasu koji je izazvao svinjski grip. Na primer: poznati virolog iz Halea u julu je izjavio da je nemoguće zaustaviti pandemiju i da vakcina stiže prekasno. Početkom oktobra smatrao je da je vakcina pogrešna i da ima suviše propratnih posledica. A krajem oktobra je rekao da će se vakcinisati, jer te propratne posledice i nisu tako opasne. Sve je to objavljeno, delimično pod velikim naslovima. I novi ministar zdravlja Filip Resler (Philipp Rösler), i sam lekar, posle samo četiri dana na dužnosti, već pravi zbrku – izjavio je da je običan grip opasniji od svinjskog!“

Pacijenti ostavljeni sami sebi…

Filip Resler, nemački ministar zdravlja

Svinjskim gripom se bavi i list Zidvest prese: "Pet eksperata, pet mišljenja – još nikada nije bilo toliko različitih procena situacije kao u slučaju svinjskog gripa. Pomaže li vakcina, ili su propratne pojave gore od gripa? Ljudi su zbunjeni i ne odlaze masovno na vakcinaciju. Političari, za koje je pripremljena de luks varijanta vakcine, nisu od neke pomoći.

Tako savezni ministar zdravlja Resler smatra da je obični grip opasniji i vakcinisaće se protiv njega, njegova koleginica u saveznoj zemlji Baden-Virtemberg Monika Štolc vakcinisaće se protiv oba gripa. Šta učiniti?

U Švedskoj je pre tri nedelje počela vakcinacija vakcinom koja se sada koristi i u Nemačkoj. Registrovano je 600 do 700 slučajeva propratnih posledica vakcine, uključujući četiri smrti. Imaju li smrtni slučajevi veze sa vakcinom? Da li virus - vakcinacijom, mutira u još opasniji oblik?

U šumi činjenica, pitanja i mišljenja običan građanin sada mora sam da procenjuje korist, rizike i posledice eventualne vakcinacije. Tako je svinjski grip postigao već jedan cilj: više nego jasno je pokazao promašaj farmaceutske industrije, nauke i političara“, piše list Zidvest prese.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online