Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.09.2014.
03:33
ABC A

Kinen: Racije nisu pozorište

Racije u Sidneju i Brizbejnu, prošle nedelje, nisu bile vrsta političkog pozorišta, tvrdi ministar pravosuđa Majkl Kinen. On je u emisiji ABC televizije u ponedeljak uveče suočen s pitanjima da li su racije bile deo političkog spektakla pripremljenog kako bi se obezbedila podrška javnosti za australijsko učešće u ratu, kao i nove zakone o nacionalnoj bezbednosti koji su predloženi.

Policija u poteri za potencijalnim terorističkim pretnjama (Foto: Arhiva)

 

Senator Zelenih Skot Ladlam kazao je da činjenica što su mediji pozvani da prate pretrese koje je vodilo 800 policajaca i da ti snimci pušteni u javnost "liče na teatar".
Ovo nije usamljeno mišljenje - pre senatora, iznela ga je i advokat i književnica Randa Abdel-Fatah, koja je rekla da čitav spektakl "podstiče naširoko razmišljanje o muslimanima kao kriminalcima, odnosno muslimanima koji se suprotstavljaju australijskim vrednostima".


Ministar Kinen odbacuje ovakve ocene.


- Sprovedene su racije na više od deset lokacija po Sidneju i bilo je određenih aktivnosti u Kvinslendu. I naravno, kada šaljete naoružane policajce na tako veliki broj lokacija u gradu, onda će ljudi to da primete, a na policiji je da obavesti građane šta se dešava.


On je istakao da je besmislica tvrditi da je vlada usmeravala vreme za pretrese.
I njegov kolega iz opozicije, državni pravobranilac u senci Mark Drejfus smatra slično i kaže da se ni teroristički čin kao ni antiteroristička racije ne mogu opisati kao pozorište.


- Terorizam uključuje činjenje stvarnog zločina, ubistva, povreda na ljudima i protiv-terorizam je napor naših agencija da se nose sa pretnjom zločinima.
 

Pretnje ADL?

U istoj emisiji, ministar Kinen bio je prisiljen da brani policijsku proceduru pošto je jedna članica auditorijuma u studiju ispričala da su joj članovi Australijske odbrambene lige (ADL), inače krajnje desno orijentisane, pretili da će joj zaklati dete, a nju silovati.
- ADL je pretio meni i mojoj familiji i rekli su da hoće da mi odseku glavu, dakle sve što vi sada pričate je veoma uvredljivo - rekla je žena ministru u emisiji koja je tekla uživo.
Ona je kazala je "nebrojeno puta" prijavila pretnje policiji.
- Zbog pretnji tih nacista, mene 24 sata dnevno uznemiravaju na Fejsbuku i društvenim mrežama. Život mi nije baš lep u ovoj zemlji i čini se da nikog nije briga jer sam muslimanka, a oni nisu.
Kinen je kazao da nije fer da neko bude na meti jer je određenog porekla i da će "uzeti pritužbe vrlo ozbiljno".
- Sigurno ću obezbediti da problem koji je ova mlada dama navela bude pažljivo ispitan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online