Četvrtak 25.09.2014.
03:33
ABC

Kinen: Racije nisu pozorište

Policija u poteri za potencijalnim terorističkim pretnjama (Foto: Arhiva)

 

Senator Zelenih Skot Ladlam kazao je da činjenica što su mediji pozvani da prate pretrese koje je vodilo 800 policajaca i da ti snimci pušteni u javnost "liče na teatar".
Ovo nije usamljeno mišljenje - pre senatora, iznela ga je i advokat i književnica Randa Abdel-Fatah, koja je rekla da čitav spektakl "podstiče naširoko razmišljanje o muslimanima kao kriminalcima, odnosno muslimanima koji se suprotstavljaju australijskim vrednostima".


Ministar Kinen odbacuje ovakve ocene.


- Sprovedene su racije na više od deset lokacija po Sidneju i bilo je određenih aktivnosti u Kvinslendu. I naravno, kada šaljete naoružane policajce na tako veliki broj lokacija u gradu, onda će ljudi to da primete, a na policiji je da obavesti građane šta se dešava.


On je istakao da je besmislica tvrditi da je vlada usmeravala vreme za pretrese.
I njegov kolega iz opozicije, državni pravobranilac u senci Mark Drejfus smatra slično i kaže da se ni teroristički čin kao ni antiteroristička racije ne mogu opisati kao pozorište.


- Terorizam uključuje činjenje stvarnog zločina, ubistva, povreda na ljudima i protiv-terorizam je napor naših agencija da se nose sa pretnjom zločinima.
 

Pretnje ADL?

U istoj emisiji, ministar Kinen bio je prisiljen da brani policijsku proceduru pošto je jedna članica auditorijuma u studiju ispričala da su joj članovi Australijske odbrambene lige (ADL), inače krajnje desno orijentisane, pretili da će joj zaklati dete, a nju silovati.
- ADL je pretio meni i mojoj familiji i rekli su da hoće da mi odseku glavu, dakle sve što vi sada pričate je veoma uvredljivo - rekla je žena ministru u emisiji koja je tekla uživo.
Ona je kazala je "nebrojeno puta" prijavila pretnje policiji.
- Zbog pretnji tih nacista, mene 24 sata dnevno uznemiravaju na Fejsbuku i društvenim mrežama. Život mi nije baš lep u ovoj zemlji i čini se da nikog nije briga jer sam muslimanka, a oni nisu.
Kinen je kazao da nije fer da neko bude na meti jer je određenog porekla i da će "uzeti pritužbe vrlo ozbiljno".
- Sigurno ću obezbediti da problem koji je ova mlada dama navela bude pažljivo ispitan.

2024 © - Vesti online