Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.09.2014.
13:02
Beta, Srna A

Evropa slavi rezultate škotskog referenduma

Rezultat referenduma za nezavisnost Škotske odjeknuo je Evropom a brojni lideri Evropske unije su izrazili neskriveno zadovoljstvo ocenjujući da je ovakav ishod najbolji za sve.

Škotski birači napravili odluku između izolacije i otvorenosti
 

Španija je veoma srećna škotskim "ne" na referendumu o nezavisnosti, izjavio je u petak španski premijer Marijano Rahoj, žestoki protivnik izjašnjavanja koje hoće da organizuju nacionalisti u Kataloniji 9. novembra.

"Veoma smo srećni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor između segregacije i integracije, između izolacije i otvorenosti".

Istovremeno se u Kataloniji priprema za održavanje referenduma 9. novembra, koje se protivi centralna vlada u Madridu. Parlament Katalonije u petak bi trebalo da da ovlašćenja svom regionalnom vođi da može da zakaže referendum o izdvajanju te španske oblasti.

Španski premijer Rahoj je rekao da će sprečiti održavanje katalonskog referenduma.

Barozo: dobra odluka za Evropu

Rezultat dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažnu Evropu: Žoze Manuel Barozo
 

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je danas odbacivanje nezavisnosti Škotske na referendumu i ocenio da je to dobra odluka za Evropu.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da ostane u zajednici sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Evropu, što podržava Evropska komisija", saopštio je Barozo.

Evropska komisija je takođe pozdravila činjenicu da su vlada i škotski narod tokom debate o referendumu stalno potvrđivali svoje evropsko opredeljenje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je takođe pozdravio "ne" na jučerašnjem referendumu u Škotskoj.

"To je dobra odluka u vremenima kada je ostanak zajedno suočen sa izazovima", naveo je Šulc u saopštenju.

"Nezavisnost Škotske bi bila kataklizmična"

Plašio se rezultata referenduma: Karel de Guht
 

Nezavisnost Škotske bila bi "kataklizmična" za Evropu jer bi podstakla zahteve za samoopredjeljenje na drugim mjestima i stvorila kontinent sa suprotstavljenim nacionalizmima, izjavio je u petak komesar EU za trgovinu Karel de Guht.


On je rekao da bi Evropa, u tom slučaju, postala kontinent kojim se ne može upravljati.

"Da se to dogodilo, mislim da bi nastalo političko klizište uporedivo sa raspadom Sovjetskog Saveza. To bi bilo kataklizmično za Evropu. Toga sam se plašio", rekao je De Guht, belgijski liberal koji ne podržava ni zahtjeve Flamanaca da dobiju svoju državu.

POVEZANE VESTI

Petak 19.09.2014. 13:29
БОЈИМ СЕ ДА СЕ МАЛО ПО РАНО РАДУЈЕТЕ ЕВРОПЉАНИ,ОВА ВАМ СЕ БРАНА ОДРЖАЛА,А ЈОШ СТОТИНУ ИХ ЧЕКА НАЛЕТ РЕФЕРЕНДУМСКЕ БУЈИЦЕ,НЕК ЈЕДНА ПАДНЕ И ЕТО ДОМИНО ЕФЕКТА,КОЈИ СТЕ САМИ ЗАПОЧЕЛИ НА НАШОЈ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ,КОСОВУ И МЕТОХИЈИ,ТО ЋЕ ВАМ СЕ ПРОКЛЕТСТВО НАШЕ ОТЕТЕ ЗЕМЉЕ О ГЛАВУ ОЛУПАТИ.ДА ЛИ САД ИЛИ ЗА ГОДИНУ-ДВЕ САСВИМ СВЕЈЕДНО
Petak 19.09.2014. 13:11
Škocka nije imala slobodan referendum ova zapadna demokratija je već mnogo puta viđena naprimeru referendum u CG čista prevara.
Petak 19.09.2014. 13:23
Kada se ljige raduju teren postaje sklizav.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online