Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 13.09.2014.
09:30
Beta A

Elitni izraelski obaveštajci odbili poslušnost: Dosta im nepravde prema Palestincima

Grupa od 43 rezerviste najprestižnije izraelske vojne jedinice - za obaveštajnu delatnost, odbila je poslušnost jer ne žele da "učestvuju u nepravdi nad Palestincima". To je jedan od najvećih prigovora savesti u Izraelu poslednjih godina.

Dosta im nepravde prema okupiranom narodu, napisali obaveštajci
 

"Mi, starešine jedinice '8200', rezervisti, izjavljujemo da odbijamo da učestvujemo u akcijama protiv Palestinaca i ne želimo da nas više koriste za jačanje izraelske vojne kontrole nad Palestincima na okupiranoj teritoriji", navodi se u pismu 43 oficira i vojnika upućenom izraelskom premijeru i Generalštabu vojske.


"Više ne možemo da mirne savesti služimo tom sistemu uskraćujući prava milionima ljudi", piše u pismu u koje je uvid imala agencija AFP.


Pismo, upućeno manje od tri nedelje posle završetka rata u Pojasu Gaze - pišu potpisnici – ne odnosi se na taj sukob, već na ukupnu politiku izraelske vlasti i rada obaveštajaca u službi te politike, radi nadgledanja miliona Palestinaca, sve do zadiranja u njihove privatne živote.


Vojni disidenti koje u Izraleu nazivaju "refuzniks", osudili su "politički progon" uz njihovo obaveštajno angažovanje, kao i način na koji vojni sudovi sude Palestincima.


Potpisnici kritikuju to što milioni Palestinaca gotovo pola veka žive pod vojnom vlašću, kiritkuju i jevrejsku kolonizaciju i "licemerje" politike bezbednosti.


Vojska je negirala osnovanost svih tih ocena i saopštila da "nema izveštaja o tome da je bilo slučajeva prekršaja navedenih u tom pismu".


"Manifest četrdeset trojice" dolazi iz jedinice koja, po prirodi stvari, retko izlazi iz senke. Jedinica čija je oznaka "8200" je elitna vojna obaveštajna služba, specijalizovana za elektronsku odbranu i zadužena za priskuškivanje, a često sarađuje sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA).


Jedan zvaničnik službe bezbednosti je rekao za AFP da to što grupa obaveštajaca "pere svoj prljav veš u javnosti, a ne u vojsci", jeste "dokaz da se tu radi o političkom aktivizmu, a ne o želji da se promeni sistem". Prema njegovim rečima, ta 43 potpisnika čine manje od jedan odsto ukupnog broja rezervnog sastava jedinice "8200".


U Izraelu gde vojska ima prominentnu ulogu i gde je javnost u velikoj meri podržava zbog nedavnog rata u Gazi, poslednji značajan prigovor savesti je bio 2003, tokom druge palestinske pobune - "intifade". Tada je 27 pilota Ratnog vazduhoplovstva odbilo da sprovede operacije likvidacije na palestinskim teritorijama.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 09:52
јављају се тачке отпора према ционистичким господарима... Остаје да се види колико ће то имати ефекта...
Subota 13.09.2014. 10:52
Cestitke od srca na hrabrosti i postenju. Jos jedan dokaz da je cionizam neprijatelj i Jevrejskog naroda.
Subota 13.09.2014. 09:52
NARAVNO. Ne mogu se sjatiti Jevreji sa svih strana sveta, a sve pod vođstvom izvitoperenih USA Jevreja i proterivati narode koji su na nekad-njihovom teritoriju, ono - pre par hiljada godina;
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online