Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 12.09.2014.
06:41
S. Janković - Vesti A

Obama će opet u rat

Šef Bele kuće bi da teroriste iz organizacije Islamska država da istrebi stalnim bombardovanjem na tlu Iraka, ali i građanskim ratom slomljene Sirije.

Uoči novog rata: Barak i Mišel Obama odaju počast žrtvama 11. septembra
 

Prethodno je Vašington, na vreme, prigušio sukob Izraela i Palestinaca na Bliskom istoku, kako bi se sada okrenuo ka novom ratu koji bi mogao takođe da se otegne unedogled, tvrdi analitičar Markus Gertner u osvrtu objavljenom na nemačkom sajtu KOPP.


Obama je u TV obraćanju naciji najavio "sistematsku kampanju kampanju vazdušnim udarima protiv tih terorista". Njegov ratnički cilj je da IS "desetkuje i uništi", što za jednog dobitnika Nobelove nagrade za mir nije baš uobičajen metod "ubeđivanja".
 

Krah u Ukrajini

Supersila SAD pod Obamom vodi politiku - bez jasne i dugoročne linije, bez novca, a u Ukrajini se pokazalo i uz pomoć dezinformacija i užasnog pritiska čak i na saveznike, zaključuje autor komentara na sajtu KOPP.

Predsednik SAD je najavio naciji da će naoružavati i vojno obučavati "umerene" pobunjenike u Siriji. Pritom je obelodanio nameru da okupi veliku koaliciju saveznika.


U času dok je Obama ovo saopštavao svojim zemljacima, njegova dva ministra su, po nalogu svog šefa, već bila na terenu. Šef diplomatije Džon Keri i ministar odbrane Čak Hejgel špartaju po Bliskom istoku pokrivajući "diplomatski" ulazak svoje zemlje u novi rat, istovremeno otkrivajući haos i bespomoćnost spoljne politike Vašingtona, piše Gertner. Pritom, Amerika neobuzdano nastoji da održi svoju ratnu mašineriju u stalnom pokretu, čime zapravo "ubija dve muve" - pokazuje ko je velika sila i stimuliše svoju krizom načetu privredu.


Da bi novi ratni pohod lakše pridobio javnost, kao naručena su došla dva jeziva video snimka pogubljenja dvojice američkih novinara. U sve ovo se, navodi već spominjani nemački analitičar, umešala i američka domaća politika. Kroz nekoliko nedelja biće održani izbori za Kongres, a Obama će umesto hvale na račun navodnog ekonomskog oporavka domaće ekonomije kao glavni argument ubeđivanja birača koristiti demonstraciju sile u spoljnoj politici.

A pre samo nekoliko dana je isti čovek pred novinarima u Vašingtonu priznao da "nema strategiju" u borbi protiv terorista iz Islamske države. U tom času se verovatno već dovršavao ratni plan koji je sada na stolu u Pentagonu.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 08:38
Америка није супер сила. То је регионална сила која се сили над слабима и немоћнима. Чим је осмуђени пицопевац осетио Путинов тврди разлајао се около као и свака упишана и заплашена керина. Сада је смислио да уништи Асада преко ИСИЛ-а којег је сам створио. Време је да допије по ушима да буде свестан где му је место. У керећој бувари.
Petak 12.09.2014. 09:42
"Amerikanci zavide Evropljanima na prošlosti, Evropljani Amerikancima na sadašnjosti, a i jedni i drugi zavide Rusima na buducnosti".
Petak 12.09.2014. 09:44
РАТНИК,ДО МОЈЕГА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online