Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 11.09.2014.
06:54
O. Ikodinović - Vesti A

Putin i Porošenko vodili "interesantan i ozbiljan" dijalog

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko u potpunosti su zadovoljni kako se poštuje prekid vatre između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, izjavio je Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

U Minsku je sve počelo: Prvo rukovanje Putina i Porošenka
 

On je rekao da su Putin i Porošenko telefonom razgovarali o poštovanju prekida vatre i da su "u celini obe strane izrazile zadovoljstvo poštovanjem prekida vatre, iako je to komplikovan proces koji ne teče glatko", preneo je Itar-TASS.


Ušakov je naveo da je telefonski razgovor dvojice zvaničnika bio "interesantan i ozbiljan" i usredsređen na situaciju na istoku Ukrajine.


Takođe, Porošenko je juče najavio da će već iduće nedelje predložiti parlamentu usvajanje zakona koji daju veću autonomiju regionima na proruskom istoku zemlje, gde se stanovništvo skoro pet meseci bori protiv vladinih snaga.

Međutim, on je odbacio mogućnost federalizacije zemlje ili "otuđenje" tih delova od ukrajinske države. Ali, Donbas poručuje da ih ne interesuje poseban status u sastavu Ukrajine već samo nezavisnost.


Na istoku zemlje, uprkos dogovorenom prekidu vatre, i dalje je napeto. Ustanici su saopštili da je pretprošle noći zabeleženo pet slučajeva narušavanja primirja. "Ukrajinske trupe vrše pregrupisavanje snaga na istoku zemlje, dolaze i strani plaćenici, pa postoji opasnost da primirje na istoku Ukrajine neće potrajati", izjavio je lider Luganska Igor Plotnicki.


- Ukrajinska strana nas svakodnevno provocira, na svaki mogući način. Mi se čvrsto držimo linije, i odgovaramo samo u slučajevima primene vatre, sami ne napadamo... Armija vrši rotaciju, a vidimo da pristižu i plaćenici. Vojska se povukla u drugu liniju, a u prvoj liniju su plaćenici iz Poljske i drugih zemalja. Po svoj prilici, nešto se sprema - izjavio je Plotnicki.

Zid ka Rusiji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio da će, ukoliko ti bude potrebno, Kijev na granici s Rusijom postaviti kompleks savremenih utvrđenja, analognu linije Manerhajma. Linija Manerhajma je pojas utvrđenja dužine oko 100 kilometara, koji su Finci između Prvog i Drugog svetskog rata izgradili na Karelijskoj prevlaci, od Ladoge do Finskog zaliva, da bi se odbranili od tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 06:57
I DOGOVORILI SE DA BUDE KAKO PUTIN KAZE :D
Četvrtak 11.09.2014. 07:51
Bitno je da je vraćena Ruska zemlja od ukrajinskih nacista i tu više nema promene...
Četvrtak 11.09.2014. 16:23
E PA ONI SU ZADOVOLJNI I SPREMNI DA SE DOGOVORE,ALI GOSPODIN PROŠIRENKO IMA GAZDE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online