Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 08.09.2014.
07:40
B. Božin - Vesti A

"Šerijatska policija" na nemačkim ulicama

Pošto su pripadnici vehabijskog pokreta u Vupertalu više puta patrolirali ulicama obučeni u narandžaste jakne na kojima stoji natpis "šerijatska policija", stigla je oštra reakcija države.

"Paze" na braću: Islamisti patroliraju Vupertalom
 

"Šerijatski zakon neće se sprovoditi na nemačkom tlu. Niko ne sme da se drzne da zloupotrebljava ime nemačke policije", oštro je reagovao ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer za "Bild". I ministar pravde Hajko Mas je takođe naglasio da vlada "neće trpeti nikakve paralelne organizacije".


Predstavnik komisije za unutrašnja pitanja Bundestaga Volfgang Bozbah traži od vlasti odlučan odgovor. On je za list "Pasauer noje prese" rekao da se radi o provokaciji vehabija i zatražio da policija oštro reaguje na pojavu samozvanih organa reda.

Nedozvoljene uniforme

U međuvremenu je u Vupertalu počeo proces protiv 11 muškaraca zbog kršenja Zakona o javnim skupovima. Islamisti stari između 19 i 33 godine nisu uhapšeni, jer nije bilo pravne osnove za to. Iz istog razloga ni jakne s natpisom "šerijatska policija" nisu mogle da budu zaplenjene, ali je njihovo nošenje javni tužilac okarakterisao kao "nedozvoljeno uniformisanje", rekao je portparol suda u Vupertalu. Zahtev upućen mladima da ne ulaze u jednu diskoteku tretiraće se kao "prisiljavanje", saopšteno je novinarima.

Dok neki političari, kao na primer predsednik frakcije CDU u parlamentu Folker Kauder, zahtevaju da se eksplicitno zabrani rad "šerijatske policije", drugi smatraju da je postojeća pravna regulativa dovoljna. Tako Štefan Majer iz CSU insistira na tome da se pojača nadgledanje rada vehabijskih organizacija i zabrani njihova propaganda po ulicama nemačkih gradova.


"Država ne može da prihvati da jedna radikalna islamistička manjina na našim ulicama propoveda svoj kodeks ponašanja i stavlja ga iznad nemačkih zakona", rekao je on za "Tagesšpigel".
 

Radikalni islamisti su se više puta pojavljivali na ulicama Vupertala obučeni u narandžste jakne s natpisom "šerijatska policija", a patrolirali su i noću. Samozvani branioci običaja delili su žute flejere zahtevajući "šerijatsku zonu" u kojoj će biti ispunjeni njihovi zahtevi: nema alkohola, igara na sreću, muzike, ni koncerata, pornografije, prostitucije ni droga. Na Ju tjubu su postavili i video s ovim zahtevima.


Policija u Vupertalu pojačala je svoje snage na ulicama, a za stanovnike je uvedena posebna telefonska linija preko koje mogu da prijave delovanje islamista (0202 284 7111), preko koje se javio veliki broj zabrinutih stanovnika Vupertala.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.09.2014. 07:47
Nemci I NISTA DRUGO ZASLUZILI NIJESU, sankcionislai su SRBE u najtezim trenucima NASE BORBE PROTIV KRVO-ZEDNIH ZOMBIJA fundamentolistickih-islamista koji su na hiljade kilometara od njihovih zemalja DOSLI KOD NAS DA NAM KIDAJU GLAVE........Zato sta god radili NASEM NEPRIJATELJU NEMCU NEK BUDE...........SAMO PORUKA KOJU VAM SALJU SRBI............muje SAMO DALJE OD SRBIJE-STO DALJE STO BOLJE ZA VAS PONESITE SVE OVE VASE PREOSTALE I IDITE.............U SUPRUTNOM " DOBRO ZNATE".............GRADOVI SELA DO TEMELJA.............DOSTA STE SLOBODNO KLALI.............STOP ILI ILI
Ponedeljak 08.09.2014. 08:10
Skupila se ekipa iz gradske cistoce, samo jos fali da pocnu da repuju i klip bi bio hit na you tube.
Ponedeljak 08.09.2014. 09:41
Njemci su gola govna gde su ovde ljucka prava znači li ovo da su ljucka prava različita e pa neće moći ima kalifat i u NJemačku da napravi svoju državu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online