Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.08.2014.
02:34
Vesti A

U džihad zbog straha za život

Nije Kaled Šaruf otišao na Srednji istok da se pridruži teroristima Islamske države samo iz verskih ili političkih pobuda. Njegov veliki motiv za bekstvo sa bratovljevim pasošem leži i u - Sidneju, izvestio je "Ferfaks". I to, navodi se, u događajima zbog kojih su likvidirani Šarufovi poslovni partneri Džoe Antun i Vasko Boškovski

Kaled Šaruf


Šaruf je, naime, požurio s odlaskom i zbog sukoba u podzemlju između njega i drugih kriminalaca, u vezi s pokušajem da se dođe do devet miliona dolara spornog duga.


U mesecima koji su prethodili odlasku u Irak, odakle su čitav svet obišle slike njega i njegovog sina sa odrubljenom glavom u rukama, Šaruf je pokušavao da naplati te dugove. On je, tvrde mediji, bio "snagator" na poslovima sa podzemljem, koji je blisko sarađivao sa bajkerima, dilerima droge i drugima iz kriminalnog miljea.

Sukob u podzemlju

Policijski izvori potvrdili su da su u junu 2013. Džordž Aleks, Kaled Šaruf, osuđeni diler droge Bilal Fatruni i uterivač dugova Vasko Boškovski bili u prepirci sa nasilnom grupom iz podzemlja sa jugozapada Sidneja, koja je tvrdila da poseduje "glavna" prava na uterivanje dugova.
Otprilike u to vreme, Šaruf, Aleks i Fatruni susreli su se sa građevinskim menadžerom zaposlenim kod Trigubofa. Sastali su se u jednoj piceriji i tvrdili mu da su u stanju da održe red i srede zahtev za vraćanje navodnog duga. Do srži uplašeni menadžer pukao je tokom sastanka, što se vidi i na snimcima koji su kasnije razmenjivani među kriminalcima.
Čak se u celu stvar, da bi smirio duhove, uključio i jedan stariji islamski lider iz Sidneja.


Odgovorni zvaničnici u organima za zaštitu zakona smatraju da je na njegovu odluku da ode uticala zabrinutost za sopstvenu bezbednost. Izdanja "Ferfaksa" upravo su obelodanila da je Šaruf radio sa Džordžom Aleksom, osobom iz građevinske industrije u Sidneju.


Veruje se da je, početkom 2013, Aleksova desna ruka, Džoe Antun, kriminalac koji je kasnije ubijen, sredio s trećom osobom da se kupi kuća za Šarufa i njegovu familiju. Aleks i Antun su takođe u svom građevinskom biznisu zaposlili neke od Šarufovih najbližih rođaka.

Potezao sačmaru

Sukobi među rivalskim grupama došli su dotle da je, kako se veruje, za vreme jednog od incidenata Šaruf izvukao sačmaru i pucao iz nje.
Nedugo zatim, Šarufov blizak saradnik i partner u poslu Vasko Boškovski ubijen je iz sačmare, pošto su mu najpre pucali u kolena. Veruje se da je ubistvo organizovala rivalska grupa. U danima koji su sledili posle likvidacije Boškovskog, Šaruf i Aleks su, veruje se, strahovali za živote i sakrili se u Aleksovoj kući u sidnejskom Bervudu.
Pošto je Šaruf otišao, decembra prošle godine, federalna policija pretresla je kuću koju je Antun kupio za njega i njegovu porodicu.
Drugi ekstremista, Mohamad Elomar, koji se sa Šarufom sada bori u Iraku, takođe je proveo prilično vremena u Aleksovoj kući i često je boksovao u teretani iza kuće. Veruje se da su Šaruf i Elomar učestvovali u dugim raspravama o religiji, ali i "mešali se" sa nekim od najopasnijih kriminalaca Sidneja, navodi "Ferfaks".


Šaruf je počeo druženje sa Aleksom i Antunom, pošto je izašao iz zatvora gde je ležao zbog udela u zaveri iz 2005. da se dignu u vazduh vojne barake Holsvorti u Sidneju.


U zamenu za finansijsku podršku njih dvojice, Šaruf je uterivao dugove i obavljao druge zadatke. Ovo je uključivalo i pomoć u Aleksovim naporima da dođe do para za koje je vlasnik građevinske firme tvrdio da mu duguje firma Meriton, koju poseduje milijarder iz Sidneja Hari Trigubof.


Izvor blizak Meritonu je potvrdio da su ličnosti iz podzemlja stupale s njima u kontakt, ali im je rečeno "da se gube".


U saopštenju za "Ferfaks" izdatom u januaru, Meriton je naveo da je izvođaču poslova (za njih), koji je tvrdio da mu se duguju pare, naređeno da napusti gradilište jer "nije ispunio svoje dužnosti". Meriton je takođe naveo da je ovome plaćeno koliko mu se dugovalo, jednako kao i radnicima.


Ista kompanija saopštila je da su je posetili uterivači dugova i da su obavešteni da se ne duguju nikakve pare.


- Mi smo uterivačima dugova pružili dokaze o tome - tvrde u Meritonu.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 06:01
Kad pogledaš tako i ovi prorusi uvek iza njih neka zapadna auta,zapadna hrana....a što je najgore pljuju po svojima što su otišli ili zbrisali na zapad da žive a nisu u Rusiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online