Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.08.2014.
13:21
Index.hr A

Sinove zaluđene igricom odveo da vide pravi rat!

Švedski novinar i univerzitetski profesor Karl Magnus Helgegren odlučio je da na nesvakidašnji način svoja dva sina, Lea (11) i Franka (10) nauči šta zapravo znači rat i kakve užase oružje izaziva. Povod je bila video igrica "Kol of djuti", koju otac smatra izuzetno nasilnom, a postao je zabrinut zbog toga što njegovim sinovima nije jasno šta je rat i kakvu pustoš iza sebe ostavlja.

Kada su videli šta je rat stvarno dečaci su odustali od igrice
 

Karl Magnus je sinovima predložio sledeće - ako pristanu da s njim posete Izrael i okupirane delove Sirije, kupiće im koju god igricu požele.

Ideja je bila da sinovima pruži jedinstveno iskustvo i omogući im da razgovaraju s ljudima koji će im objasniti strahote rata. Njegova bivša supruga nije bila sigurna da je to pametna ideja, ali na kraju je i ona pristala da učestvuje u avanturi, kako bi bila pored dece.

"Kada sam joj rekao šta nameravam, prvo pitanje je bilo da li je to bezbedno. Ali, pristala je da pođe sa nama kako bi bila s decom. Hteo sam da im pokažem šta se događa jednom kada puške i topovi utihnu. Ljudi pogođeni ratom su nečiji očevi, braća, sestre i majke", rekao je Helgegren za "Mejl onlajn".

Porodica je u Izrael stigla baš u vreme kada su počeli sukobi, a Helgegren koji je i ranije radio kao ratni reporter, dobro je znao kako da put učini što bezbednijim. Sinove je upoznao s izraelskim porodicama, odveo ih u izbeglički kamp Šuafat, a lekari u kampu objasnili su im kako je deci koja tu žive.

"Govorili su im o tri dečaka koja su završila u kolicima pošto su pogođeni u kičmu gumenim mecima. Rekli su im to kratko i jasno: 'Za njih više nema fudbala'", ispričao je otac i dodao: "To ne vidite u video igrama, ali oružje se koristi i za ovakve stvari. Ono je upereno u decu vaših godina".

"Ne sviđa mi se to što oružje pretvaramo u nešto normalno. Ne verujem u svet bez oružja, ali zašto bismo decu morali da izlažemo oružju i nasilju nekoliko sati na dan?", zapitao se Helgegren.

Pošto se vratio u Švedsku dočekale su ga kritike internet dušebrižnika koji su mu predbacivali zbog ovih grubih vaspitnih metoda. "Ovo su moja deca i radim ono što smatram da je najbolje za njih. Prestanite da budete naivni", objasnio je Karl zabrinutim tviterašima.

I za kraj treba naglasiti i to da su se sinovi predomislili što se igrice tiče i odlučili da to nije za njih. "Neće svako učiniti ono što i ja kako bi svoju decu naučio šta zapravo promovišu ratne video igre, ali svi ih igraju i one su deo života naše dece. Zašto roditelji od toga ne prave problem?", zapitao se na kraju Helgegren.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online