Sreda 13.08.2014.
13:21
Index.hr

Sinove zaluđene igricom odveo da vide pravi rat!

Kada su videli šta je rat stvarno dečaci su odustali od igrice
 

Karl Magnus je sinovima predložio sledeće - ako pristanu da s njim posete Izrael i okupirane delove Sirije, kupiće im koju god igricu požele.

Ideja je bila da sinovima pruži jedinstveno iskustvo i omogući im da razgovaraju s ljudima koji će im objasniti strahote rata. Njegova bivša supruga nije bila sigurna da je to pametna ideja, ali na kraju je i ona pristala da učestvuje u avanturi, kako bi bila pored dece.

"Kada sam joj rekao šta nameravam, prvo pitanje je bilo da li je to bezbedno. Ali, pristala je da pođe sa nama kako bi bila s decom. Hteo sam da im pokažem šta se događa jednom kada puške i topovi utihnu. Ljudi pogođeni ratom su nečiji očevi, braća, sestre i majke", rekao je Helgegren za "Mejl onlajn".

Porodica je u Izrael stigla baš u vreme kada su počeli sukobi, a Helgegren koji je i ranije radio kao ratni reporter, dobro je znao kako da put učini što bezbednijim. Sinove je upoznao s izraelskim porodicama, odveo ih u izbeglički kamp Šuafat, a lekari u kampu objasnili su im kako je deci koja tu žive.

"Govorili su im o tri dečaka koja su završila u kolicima pošto su pogođeni u kičmu gumenim mecima. Rekli su im to kratko i jasno: 'Za njih više nema fudbala'", ispričao je otac i dodao: "To ne vidite u video igrama, ali oružje se koristi i za ovakve stvari. Ono je upereno u decu vaših godina".

"Ne sviđa mi se to što oružje pretvaramo u nešto normalno. Ne verujem u svet bez oružja, ali zašto bismo decu morali da izlažemo oružju i nasilju nekoliko sati na dan?", zapitao se Helgegren.

Pošto se vratio u Švedsku dočekale su ga kritike internet dušebrižnika koji su mu predbacivali zbog ovih grubih vaspitnih metoda. "Ovo su moja deca i radim ono što smatram da je najbolje za njih. Prestanite da budete naivni", objasnio je Karl zabrinutim tviterašima.

I za kraj treba naglasiti i to da su se sinovi predomislili što se igrice tiče i odlučili da to nije za njih. "Neće svako učiniti ono što i ja kako bi svoju decu naučio šta zapravo promovišu ratne video igre, ali svi ih igraju i one su deo života naše dece. Zašto roditelji od toga ne prave problem?", zapitao se na kraju Helgegren.

2024 © - Vesti online