Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
14:34 >> 19:13h
Tanjug A

Pakistan: Talibani napali američku ambasadu

Najmanje osmoro ljudi, među kojima i trojica islamističkih ekstremista, poginulo je danas u terorističkom napadu na američki konzulat u gradu Pešavaru, na severozapadu Pakistana, za koji su odgovornost preuzeli talibani.

Zvaničnik pakistanske obaveštajne službe opisao je ovaj događaj kao dobro isplaniran samoubilački napad, a američka ambasada saopštila je da napad pokazuje da su ekstremisti očajni i spremni na sve.

Bela kuća zabrinuta

Portparol Bele kuće Robert Gibs je izrazio veliku zabrinutost zbog ovog napada, u kome niko od članova misije SAD nije povređen.


"Snažno osuđujemo nasilje i napad", rekao je Gibs novinarima, prenele su agencije.
Nešto ranije, američka ambasada u Islamabadu je saopštila da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko ranjeno.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista, koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade i dodaje da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko povređeno.


U napadu nije povređen nijedan član američkog osoblja misije, prenele su agencije.


Ranije danas, policija je saopštila da je broj žrtava u prethodnom samoubilačkom napadu u Timergarahu, samo nekoliko sati pre onog u Pešavaru, porastao na 41, dok je oko 80 ljudi ranjeno.


Predsednik susednog Avganistana Hamid Karzai, danas je oštro osudio seriju napada u Pakistanu, prenela je ANSA.


U zvaničnom saopštenju o samoubilačkom napadu u Timergarahu, izvršenom na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami, Karzai je rekao da su "oni koji su učestvovali u ovoj akciji, isti oni koji su već godinama krivci za gubitke života nedužnih u Avganistanu".


U istom saopštenju, Karzai je oštro osudio i napad na američki konzulat.Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u Timergarahu, u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami (ANP). Timergarah je 80 kilometara severoistočno od Pešavara.

ANP, koja je na čelu vladajuće koalicije u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, i ranije je bila meta napada ekstremista.Neki od napadača su, prema tvrdnjama očevidaca, bili naoružani raketnim bacačima, a čula se i paljba iz automatskog oružja. S mesta napada uzdizao se gust crn dim.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online