Ponedeljak 05.04.2010.
14:34 >> 19:13h
Tanjug

Pakistan: Talibani napali američku ambasadu

Zvaničnik pakistanske obaveštajne službe opisao je ovaj događaj kao dobro isplaniran samoubilački napad, a američka ambasada saopštila je da napad pokazuje da su ekstremisti očajni i spremni na sve.

Bela kuća zabrinuta

Portparol Bele kuće Robert Gibs je izrazio veliku zabrinutost zbog ovog napada, u kome niko od članova misije SAD nije povređen.


"Snažno osuđujemo nasilje i napad", rekao je Gibs novinarima, prenele su agencije.
Nešto ranije, američka ambasada u Islamabadu je saopštila da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko ranjeno.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista, koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade.


"U koordinisanom napadu učestvovali su vozilo kojim je upravljao bombas samoubica i grupa terorista koji su pokušali da uđu u zgradu naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem", navodi se u saopštenju ambasade i dodaje da su među ubijenima i dvojica pakistanskih čuvara, dok ih je nekoliko povređeno.


U napadu nije povređen nijedan član američkog osoblja misije, prenele su agencije.


Ranije danas, policija je saopštila da je broj žrtava u prethodnom samoubilačkom napadu u Timergarahu, samo nekoliko sati pre onog u Pešavaru, porastao na 41, dok je oko 80 ljudi ranjeno.


Predsednik susednog Avganistana Hamid Karzai, danas je oštro osudio seriju napada u Pakistanu, prenela je ANSA.


U zvaničnom saopštenju o samoubilačkom napadu u Timergarahu, izvršenom na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami, Karzai je rekao da su "oni koji su učestvovali u ovoj akciji, isti oni koji su već godinama krivci za gubitke života nedužnih u Avganistanu".


U istom saopštenju, Karzai je oštro osudio i napad na američki konzulat.Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u Timergarahu, u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, na ulazu u zgradu u kojoj se održavao sastanak paštunske Nacionalističke partije Avami (ANP). Timergarah je 80 kilometara severoistočno od Pešavara.

ANP, koja je na čelu vladajuće koalicije u Severozapadnoj pograničnoj provinciji, i ranije je bila meta napada ekstremista.Neki od napadača su, prema tvrdnjama očevidaca, bili naoružani raketnim bacačima, a čula se i paljba iz automatskog oružja. S mesta napada uzdizao se gust crn dim.
 

2024 © - Vesti online