Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 20.07.2014.
10:10 >> 14:22h
Beta A

SAD: Zahtevamo pristup mestu pada aviona u Ukrajini

SAD su saopštile da je neprihvatljivo to što ni posle dva dana od pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine međunarodnim istražiteljima nije omogućen pristup mestu nesreće.

SAD zabrinute zbog istrage, prorusi poručili da će garantovati bezbednost istražiteljima samo ukoliko Kijev prihvati primirje
 

"SAD veoma su zabrinute zbog činjenice da drugi dan za redom međunarodnim istražiteljima i OEBS-u nije omogućen pristup mestu nesreće", saopštio je Stejt department.

Proruski pobunjenici saopštili su da će, ukoliko Kijev prihvati primirje, garantovati bezbednost međunarodnih istražitelja u zonama mesta nesreće koje su pod njihovom kontrolom.

"Pozivamo Kijev da odmah sa Narodnom Republikom Donjeck (NRD) postigne dogovor (o primirju), barem tokom istrage na mestu nesreće", rekao je zvaničnik samoproglašene NRD Andrej Purgin.

Portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki u subotu uveče je rekla da mesto nesreće nije obezbeđeno, i da mnogi očevici tvrde da su tela žrtava i delovi aviona odneti.

Putin da obezbedi pristup avionu

Predsednik Rusije Vladimir Putin mora da "obezbedi" od prorusa u istočnoj Ukrajini "potpuno slobodan" pristup području pada malezijskog putničkog aviona, "zahtevali" su francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Dejvid Kameron.
"Ako Rusija hitno ne preduzme potrebne mere, Savet za spoljne poslove Evropske unije koji će se održati u utorak, utvrdiće kakve će biti posledice", upozorili su oni.
"Posle ove tragedije koja je razgenvila svet, Rusija mora da shvati da je rešavanje krize u Ukrajini imperativ više nego ikad pre", zaključuje se u saopštenju.

Američki državni sekretar Džon Keri u subotu je u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim još jednom apelovao na Moskvu da hitno preuzme mere kako bi tenzije na istoku Ukrajine bile smanjene.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans je tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom obećao da će učiniti sve da pred lice pravde budu izvedeni ne samo oni koji su direktno učestvovali u obaranju aviona, već i oni koji su to omogućili.

Holandski premijer Mark Rut je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poručio da treba da "preuzme odgovornost" koju ima kada je reč proruskim pobunjenicima.

"On treba da svetu i Holandiji pokaže da čini ono što se od njega očekuje", rekao je kasnije Rut.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.07.2014. 10:25
Mnogo su nervozni treba Putin da im ponudi neki sedativ za smirenje.
Nedelja 20.07.2014. 10:41
Koji ste vi qrac da nesto ,,zahtevate,, bre papani jedni uobrazeni? Skinite gace jer ste na redu da budete jebeni,glupi ameri i vatikanci...
Nedelja 20.07.2014. 10:58
Dakle uz OEBS oce posebno angloameri da vide slucaj ili sta? Pa zar nisu dosta ovi smr...ovi? Ili je to samo igra, posto Vasingterna zna kako ce da zavrsi istraga, pa na sve moguce nacine zabranjuje pristup vlastitim gradjanima da dodju do informacije, govoreci upravo suprotno od onoga sta rade. Rade zonu nestabilnom uz pomoc Potrosenkovih plotuna, kako bi se okrivili Rusi. Za svet ima bezbednosti, za njih niti ne treba da bude, imali su je dosta u bivsoj Jugoslaviji, pa znamo kako zavrsise Srbi. Valjda Rusi nisu budale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online