Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.07.2014.
06:49
Z. Mirković - Vesti A

Beč špijunski centar sveta

Glavni grad Austrije, Beč, ostao je centar svetske špijunaže, a to još jednom potvrđuje najnoviji slučaj otkrića američkog špijuna u Nemačkoj, koji je navodno "naređenja" dobijao iz jedne ambasade u Beču.

Zatražio od Kerija objašnjenje slučaja američke špijunaže u Nemačkoj
 



Austrija ima prijateljski odnos sa stranim obaveštajnim službama, a tome doprinosi i zakon, koji zabranjuje jedino špijuniranje Austrije, ali ne i delovanje sa ove teritorije na druge zemlje.


Lista diplomatskog kora u Austriji jasno ukazuje da mnoge ambasade imaju više osoblja nego što im treba. Višak su špijuni.


Tako SAD i Rusija imaju najviše osoblja u Beču, iako im toliko ljudi nije potrebno.
 

Kurc prozvao Kerija

Jedan broj stranih obaveštajnih oficira je u Austriji prijavljen kao diplomatsko osoblje u ambasadama, konzulatima i međunarodnim organizacijama.


Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, iskoristio je nedavni boravak u Beču državnog sekretara SAD Džona Kerija da bi od njega zatražio razjašnjenje slučaja američke špijunaže u Nemačkoj - preko Ambasade SAD u Beču.


Iako je Keri obećao da je spreman da reši sva otvorena pitanja, Kurc će najverovatnije dugo čekati na odgovore.


Beč, posle perioda hladnog rata, i danas važi za centar međunarodne špijunaže. Zakonodavstvo Austrije predviđa samo kazne za delovanje protiv zemlje domaćina, ali ne i drugih - sa tla Austrije.


Ministarka unutrašnjih poslova, Johana Mikl-Lajtner, u sklopu inicijative za novi zakon o zaštiti ustavnosti, planira povećanje kazne za špijunažu.


Međutim, to neće biti lako, jer, kako objašnjavaju raniji obaveštajci, uticaj velikih sila je ogroman u Austriji.


Oni, kako naglašavaju, imaju širok spektar mera za sprečavanje donošenja sličnih pooštravanja zakona.


Takođe su strane obaveštajne službe veoma dobro umrežene sa austrijskom politikom, što je javna tajna, a mnogi akteri nisu čak ni svesni koliko su uplivali u vode špijunaže.


Pripadnici austrijskih službi razmenjuju svoje informacije sa kolegama iz mnogih država sveta.

 

Znaju sve o Balkanu

Na međunarodnom tržištu špijunaže, austrijske službe su veoma cenjene jer imaju šta da ponude, pre svega sa Balkana.


Naime, Austrija je na Balkanu napravila, kako tvrde bivši obaveštajci, mrežu agenata, koja svoje korene ima još iz doba monarhije. Međutim, ta mreža je navodno dodatno, paralelno izgrađena sa austrijskim vojnim prisustvom u Bosni i na Kosovu.


Isto tako i vojni sistem nadzora vazdušnog prostora pruža važne informacije stranim službama.


Poslanik stranke Zelenih, Peter Pilc, zbog novih navoda u medijima, zatražio je uspostavljanje austrijske službe za odbranu od špijunaže, kako bi se nadziralo delovanje američkih obaveštajaca. On je istakao da bi odgovarajući zakon mogao do jeseni da prođe parlament, pa je već zatražio da se šef predstavništva CIA u Beču - protera iz Austrije. Pilc je ukazao da su meta američkih špijuna pre svega međunarodne organizacije u Beču, kao što su UN i Oebs. Pripadnici obaveštajnih službi, prema dokumentu koji je izneo u javnost, prikupljaju sve informacije o osobama i međunarodnim organizacijama, koje se posle detaljno analiziraju.
- Problem Austrije je što se ne radi samo o zaštiti privatnosti austrijskih građana, već i zaštiti međunarodnih organizacija sa sedištem u ovoj zemlji, za čiju je bezbednost zadužena Austrija - upozorio je Pilc.

Samo gledaju

Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) posmatra samo delovanja, ali ništa ne preduzima, kritikovao je Pilc austrijsku Službu državne bezbednosti.


Takođe je istakao da se radi i o zaštiti austrijske privrede i naučnih objekata.
Prema njegovim rečima, Austrija je centar američke špijunaže jer postoji veoma mali rizik od otkrivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online