Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.07.2014.
02:22
Vesti A

Ucene za "neposlušne" firme

"Ovde je Džon Setka. Znaš li ti ko sam ja? Tek da te upozorim da će 'Boral' upasti u nevolju sa ovim oko 'Grokona'. Ništa lično". Setka je bio sekretar sindikata građevinarstva, šumarstva, rudarstva i energetike za Viktoriju (CFMEU). "Boral" je jedan od najvećih snabdevača cementom u Australiji, a "Grokon" je građevinski gigant. Sindikat je bio u ratu sa "Grokonom", a "Boral" ga je "naljutio" jer što je nastavio da snabdeva "Grokon" cementom.

Velike mušterije snabdevača cementom, kompanije "Boral" otkazale su porudžbine zbog pretnji sindikalnog bosa Džona Setke (na slici)
 

Tvrdnju o navodnoj pretnji Setke izneo je Pol Dalton, generalni direktor "Boralovih" poslova s cementom. Izjava je data tokom istrage o sindikatu pred kraljevskom komisijom u Melburnu.

"Šou od suđenja"

Izvan sale gde se saslušanje vodi, nacionalni sekretar CFMEU Dejv Nunen nazvao je komisiju "šouom od suđenja" i optužio Kejna za političko stajalište.
- Ne mislim da je Australijancima potrebno da ih o zakonu za multinacionalne korporacije podučavaju multimilioneri - šefovi tih stranih korporacija - kazao je on.

Dalton je rekao da su njihovi problemi počeli 2012, kada ga je Setka nazvao i izneo navodno upozorenje.


"Boral" je odbio da posluša i prekine isporuku cementa. Usledila je reakcija sindikata, navedeno je pred komisijom. Tako su glavne mušterije ove firme - "Drive Projects", "Anglo Italian Concrete", "Oceania Universal", "Sljuadron Concrete" i "Meridian Constructions" smanjile ili sasvim otkazale naruxbine. "Boral" je dobio zaštitu na Vrhovnom sudu, ali sindikat nije prekinuo s praksom.


Neimenovana mušterija napisala je imejl "Boralu", koji je pročitan pred komisijom. U njemu se navodi:

Stop za kamione

Generalni menaxer "Borala" Piter Hed kazao je da su vozačima kamiona sa cementom zabranjivali ulazak na mesta pod kontrolom sindikata.
- Ako bi cement bio naručen, sindikalni nadzornik bi ga zaustavio na prilazu.

- Sindikalni nadzornici na dva projekta (gradilišta) izričito su nam kazali da ne možemo koristiti "Boral".


U izjavi za istragu, Nil Filips, šef računovodstva u "Boralu" naveo je da su takvi problemi uskoro postali stalni. On je opisao slučaj jedne mušterije koja mu je pričala o odnosu sindikata prema "Boralu".


- Tamo na gradilištu je momak iz sindikata koji je prilično zahtevan kad je reč o sindikalnim pitanjima i koji može da oteža ... da imamo problema sa sindikatom. Oni su mi rekli da na gradilištu ne žele da vide ni jedan "Boralov" kamion.

Na vezi i sa podzemljem


Ukupno je samo u sredu saslušano sedam svedoka iz "Borala" koji su iznosili optužbe o militantnom ponašanju, zastrašivanju, iznuđivanju i grubostima. Sindikalna zabrana za "Boral" izrečena je u februaru prošle godine i kompanija je izgubila osam miliona dolara na poništenim naruxbinama i sudskim troškovima.

Kriminalna zavera

Izvršni šef kompanije Majk Kejn kazao je o postupcima sindikata:
- Ovo je kriminalna zavera umešana u tržište. Ovo je ucena u najjasnijem smislu reči. I dok mi sedimo ovde, u melburnskom Sitiju, ona se primenjuje punom snagom.

POVEZANE VESTI

Subota 12.07.2014. 03:31
i sta je ovde sad toliko vazno za srbe i srbiju !!!! zar vi nemate pametnije stvari da pisete nego o cementarama u australiji kao da mi nemamo dovoljno takvih borala i setki u srbiji ???!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online