Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.07.2014.
02:22
Vesti A

Na vezi i sa podzemljem

Moćni građevinski sindikat Viktorije, uključjući njegovog bosa Džona Setku, služio se grubim, nedopuštenim sredstvima kako bi ostvarivao svoje planove, uključujući i zapošljavanje Setkinog zeta Ivana Dadića, kao i prijatelja Antona Sučića. U svom "poslovanju", koristili su se i vezama sa ličnostima iz podzemlja i bajkerima.

Teške optužbe na račun građevinskog sindikata Viktorije, sindikalci u vezi i sa podzemljem (Foto: Arhiva)
 

Ove ekskluzivne tvrdnje obelodanjene su ove nedelje u izdanjima "Ferfaksa", koja su došla do video i audio snimaka o radnjama sindikalaca. Deo te dokumentacije odnosi se na izjave koje je dao Piter Kjavaroli, građevinski preduzimač i građevinar, koji je radio na objektu starog Pentridž zatvora u Koburgu.

Brane sindikalce

U svom saopštenju, nacionalni sekretar sindikata CFMEU Dejv Nunen branio je ponašanje sindikalaca na gradilištu Pentridž, napomenuvši da je Kjavaroli bio "donator Liberalne partije". On je, takođe, napisao da Setka nije učestvovao u nedozvoljenim aktivnostima i da "nema izvinjavanja za njegovu predanu borbu za bezbednost na gradilištu na kome je radnik poginuo", piše "Ferfaks" i na svom portalu objavljuje i audio zapise izjava o svakom slučaju poimence.

Istraživanje koje su preduzeli novinari "Ferfaksa" navodi da je kraljevska komisija zadužena za proveru navoda o korupciji u sindikatu namerna da od iduće nedelje sprovede istragu o nizu optužbi na račun njegovih zvaničnika. Između ostalog, tvrdi se da je zvaničnik Laburističke partije Viktorije i industrijski konsultant Ken Hardi navodno rekao Kjavaroliju da radi zajedno sa gangsterskim bosom i "fikserom" sindikata Mikom Gatom.


Dalje, postoji optužba zasnovana na navodnoj izjavi saradnika podzemlja Marija Amente, koji je rekao da ga je Setka postavio da "sredi" probleme na gradilištu starog zatvora.


Optužbe u vezi s Pentridžom su dopuna već postojećih tvrdnji iz građevinskih kompanija Boral i Grokon, kao i zviždača iz samog sindikata - svi su oni tvrdili da građevinska sindikalna organizacija preti firmama koje nisu spremne da poslušaju njene zahteve. Uz to, veruje se da će optužbe povećati pritiske na lidera laburista Danijela Endruza, a u vezi s bliskim vezama između laburista i sindikata.

Zlostavljanje radnika

Pored ostalog, tema istrage treba da budu i slučajevi kada su zvaničnici sindikata zlostavljali radnike koji nisu članovi, a poslodavci bili prisiljavani da im daju nogu, te da je Setka opisao jednog radnika kao "psa, turski komad izmeta". Tvrdi se, takođe, da je zanatlijama na ugovoru prećeno da će im bajkeri Komančera doći u posetu da pokupe sporna dugovanja.

U razgovoru za "Ferfaks", Kjavaroli navodi da je Setka tražio da zaposli jednog od svojih najboljih prijatelja, Antona Sučića, kao sindikalnog radničkog vođu, kako bi se na gradilištu povećao sindikalni uticaj. Kada je navodni zahtev postavljen, Setka je bio pomoćnik sekretara sindikata.


Kjavaroli tvrdi da je došao u društvu Marija Amenta, vlasnika kompanije za rad s cementom, koji je blizak saradnik gangsterskog bosa Mika Gata. Amenta je jednom pomagao ubijenom gangsteru Mariju Kondelu da dobije garancije za puštanje iz zatvora uz kauciju.


- Rekao sam im da već imam dogovor i da sam obavio razgovor sa osobom koja počinje da radi sledeće srede. Setka je rekao: "Ne, od toga nema ništa", kazao je Kjavaroli. - On (Setka) me nije pitao, on mi je rekao da ja moram zaposliti njegovog pajtaša Antona. I, ako ne budem sarađivao i zaposlio one koje on navodi, tada će zatvoriti gradilište zauvek.

Pogibija radnika

Gradilište Pentridž bilo je mahom nesindikalno, sve dok jedan radnik nije poginuo, oktobra 2009. Posle njegove smrti, sindikat je pokrenuo žestoku kampanju da se mesto sindikalizuje i bude pod kontrolom.

O Amenti, Kjavaroli je rekao: - Rečeno mi je da je on broj dva iza Mika Gata i ako hoću da živim u miru, oni to mogu da srede.


Na video-snimcima koji su kasnije napravljeni, Kjavaroli razgovara sa Sučićem kako je Setka rekao da o njegovom zapošljavanju "nema pregovora".


Nakon što je Sučić napustio gradilište 2010. godine, Kjavaroli kaže da mu je sindikat naredio da zaposli Setkinog zeta Ivana Dadića, ili rizikuje da dođe do eskalacije poremećaja na radu, što se i dogodilo.


Radni nalozi sa gradilišta pokazuju da je Dadić često propuštao da dolazi na posao ili je odlazio ranije. Postoje i snimci koji ga prikazuju kako opisuje način na koji sindikat privlači radnike da se učlane. Dadić je snimljen kako kaže da, ako bos ne da nogu radniku koji nije u sindikatu, onda će početi pritisak na kompaniju da "ukloni radnika sa gradilišta ili da ga navede da se učlani ili plati za njega".

Sređivanje problema

Kjavaroli takođe navodi da je unajmio konsultanta i zvaničnika državne Laburističke partije Kena Hardija i dao mu platu od 100.000 dolara, nakon što je Hardi tvrdio da ima veze sa rukovodiocima sindikata i ličnosti kod laburista, koji bi mogli pomoći stišavanju razmirica sa sindikatom. Hardi mu je predlagao, tvrdi Kjavaroli, da Miku Gatu isplati 50.000 dolara kako bi "sredio" sindikalne probleme. Bilo bi od koristi i angažovanje na gradilištu i Gatove firme sa kranovima, navodno je rekao Hardi.


U Australiji, ilegalno je da se od osobe traži da se učlani ili ne učlani u sindikat ili da se kompaniji preti ako radnik odluči da ne bude član.


- Mi nećemo da to stoji napismeno, ali ta kompanija (poslodavac radnika koji nisu članovi) sedeće u senci i upreti prstom u takvog momka - rekao je Dadić. - Biće imenovan i sramoćen, a ako ni to ne pomogne, gradilištu preti zatvaranje.


Na videu sa gradilišta Pentridž, Amenta se čuje kako pregovara sa podugovaračima poslova o spornim isplatama. Upozorava ih, ako se problem ne reši, intervenisaće Setka.


- Ja sam ovde sada zato što me Setka nazvao i rekao: 'Idi i sredi to. U suprotnom, ja ću tamo doći." Amenta je takođe snimljen da priča kako je pokušao da zaustavi Sučića da ne izazove poremećaje na poslu.


Gradilište Pentridž je samo delom završeno, suočeno sa finansijskim problemima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online