Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 07.07.2014.
11:34
Beta A

Ruska vojska učestvovala na rok festivalu

Tri dana rok-muzike najpopularnije ruske grupe, oko 150 hiljada posetilaca uz more šatora pomešanih s tenkovima i drugim oklopnim vozilima, protivraketnim naoružanjem - tako je ove godine izgledao najveći ruski rok-festival Našestvije (Najezda) u Tverskoj oblasti, oko 120 kilometara od Moskve.

Vojska je uvek uz svoje građane i građanke
 

Vojska sa naoružanjem pojavila se na ovom tradicionalnom festivalu na ideju Ministarstva odbrane. "Akcija 'Zajedno smo snaga' je patriotska: vojska treba da se približi narodu, narod treba da vidi koje naoružanje ona poseduje, da se njome ponosi. Momci treba da žele da služe vojsku, a devojke da požele da se udaju za njih", objašnjava Dmitrij Žuravljov iz Ministarstva odbrane.

U pauzama nastupa posetioci su mogli da se penju na oklopna vozila, da se slikaju s padobrancima. Mogli su i da "pucaju" u interaktivnom 3D formatu iz oružja kao pravo – iz automatskih i snajperskih puški, ručnih minobacača, i da gledaju sovjetske vojno-patriotske filmove, kao i da se upišu u vojsku po ugovoru.

Organizatori su želeli da dovezu i raketni sistem "Topolj-M", ali su odustali, kako kažu: da "ne bi suviše iritirali Amerikance".

"U Rusiji postoji talas rasta patriotizma. Narod se više interesuje za vojnu tematiku, otuda i vojska na rok festivalu", kaže Žuravljov.

Građani oduševljeni prisustvom vojnika
 

Ali, ne misle svi da je tenkovima i vojsci mesto na festivalu. "Ja sam služio vojsku, ali ne shvatam šta će ovde ovo naoružanje. Ono asocira na rat, a mi smo ovde došli zbog rok-muzike", kaže Kiril Nikolajev.

Solista grupe DDT Jurij Ševčuk poručio je sa scene "Ne ratu!", ali je publika na to odgovorila povicima "Rusija, Rusija!". Otpevao je antiratnu pesmu "Ne pucaj", a iza scene rekao novinarima da je protiv svakog rata i da je šokiran ratom u Ukrajini. I on kaže da naoružanju nema mesta na festivalu.

"Mi smo protiv rata u Ukrajini, podržite nas, molim vas!", poručila je sa scene Vika iz grupe Lumen.

Dok je pržio rok nebo su parali ruski migovi
 

Da bi patriotski ton bio još snažniji, festival je i otvorio, i zatvorio orkestar vojno-muzičke akademije, a poslednjeg dana festivala nad publikom je nastupilo pet aviona-lovaca.

"Tema patriotizma se tesno prepliće sa osnovnom idejom festivala Našestvije: ovde je ruska muzika, atmosfera ujedinjenja i prijateljstva celog naroda. Oružane snage su neodvojivi deo naše velike države", poručilo je Ministarstvo odbrane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.07.2014. 11:41
Западњачка антикултура.
Ponedeljak 07.07.2014. 11:46
I oni su zarazeni satanizmom.taj rok, hevi, rep, rejv, tehno, hard rok, raga, hi-hop idr sve bi to zabranio, jer je to muzika od necastivnika. svirala bi se samo klasicna muzika i tradicionalni folklor.Centar okupljanja necastivnika i njegovih sledbenina je egzit ns...otpad, skart, sljam i dr evrope i sveta se okupi tu....bodu se smrcu i sljokaju.....pihhh leglo zaraze.
Ponedeljak 07.07.2014. 12:06
A kako ste vi branili Srbe van Srbije u 20. vijeku? Bolje pogledajte šta rade Arbanasi po Beogradu, da ne govorim o Kosmetu. Putin vodi odgovornu politiku i ne nasjeda na plan Zapada. Direktna vojna akcija bi bila štetna za ruski ekonomski interes, ali se zato vodi borba specijalnim snagama. Ruski vojnici ruše ukrajinske avione i uništavaju tenkove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online