Ponedeljak 07.07.2014.
11:34
Beta

Ruska vojska učestvovala na rok festivalu

Vojska je uvek uz svoje građane i građanke
 

Vojska sa naoružanjem pojavila se na ovom tradicionalnom festivalu na ideju Ministarstva odbrane. "Akcija 'Zajedno smo snaga' je patriotska: vojska treba da se približi narodu, narod treba da vidi koje naoružanje ona poseduje, da se njome ponosi. Momci treba da žele da služe vojsku, a devojke da požele da se udaju za njih", objašnjava Dmitrij Žuravljov iz Ministarstva odbrane.

U pauzama nastupa posetioci su mogli da se penju na oklopna vozila, da se slikaju s padobrancima. Mogli su i da "pucaju" u interaktivnom 3D formatu iz oružja kao pravo – iz automatskih i snajperskih puški, ručnih minobacača, i da gledaju sovjetske vojno-patriotske filmove, kao i da se upišu u vojsku po ugovoru.

Organizatori su želeli da dovezu i raketni sistem "Topolj-M", ali su odustali, kako kažu: da "ne bi suviše iritirali Amerikance".

"U Rusiji postoji talas rasta patriotizma. Narod se više interesuje za vojnu tematiku, otuda i vojska na rok festivalu", kaže Žuravljov.

Građani oduševljeni prisustvom vojnika
 

Ali, ne misle svi da je tenkovima i vojsci mesto na festivalu. "Ja sam služio vojsku, ali ne shvatam šta će ovde ovo naoružanje. Ono asocira na rat, a mi smo ovde došli zbog rok-muzike", kaže Kiril Nikolajev.

Solista grupe DDT Jurij Ševčuk poručio je sa scene "Ne ratu!", ali je publika na to odgovorila povicima "Rusija, Rusija!". Otpevao je antiratnu pesmu "Ne pucaj", a iza scene rekao novinarima da je protiv svakog rata i da je šokiran ratom u Ukrajini. I on kaže da naoružanju nema mesta na festivalu.

"Mi smo protiv rata u Ukrajini, podržite nas, molim vas!", poručila je sa scene Vika iz grupe Lumen.

Dok je pržio rok nebo su parali ruski migovi
 

Da bi patriotski ton bio još snažniji, festival je i otvorio, i zatvorio orkestar vojno-muzičke akademije, a poslednjeg dana festivala nad publikom je nastupilo pet aviona-lovaca.

"Tema patriotizma se tesno prepliće sa osnovnom idejom festivala Našestvije: ovde je ruska muzika, atmosfera ujedinjenja i prijateljstva celog naroda. Oružane snage su neodvojivi deo naše velike države", poručilo je Ministarstvo odbrane.

2024 © - Vesti online