Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 30.06.2014.
17:11
vecernji.hr A

ŠOKANTNO: I Srbija u petogodišnjem planu sunitskih džihadista!

Islamistička militantna grupa ISIL, koja je proglasila kalifat, odnosno islamsku državu na teritorijima u Iraku i Siriji, objavila je petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Plan je prikazan na karti sa jasnim obrisima teritorija koje sunitski militanti i njihov vođa Abu Bakr al-Bagdad planiraju da osvoje, a u njih je spada i Srbija.

Karta islamističke militantne grupe ISIL
 

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni.

VIDEO: Da li je Amerika stvorila teroriste gore od Al Kaide?

Al-Baghdad proglašen je kalifom Ibrahimom i vođom "svih muslimana u svetu", a grupacija je muslimane pozvala da "iskažu vernost" novom vladaru te "odbace demokratiju i ostalo smeće sa zapada". Posle proglašenja kalfata, ISIL je promenio ime u "Islamska država".

Džihadisti proglasili svoju državu na delu Iraka i Sirije

Podsetimo, Na čelu ISIL je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.

Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom da se Bagdadi navodno retko otkriva i sopstvenim saborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i "Nevidljivi šeik".

Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

"Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao utvara koja se stalno negde drugde ukazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina", izjavio je nekadašnji zapovednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grjem Lamb i dodaje da Bagdad kao jedna osoba možda ni ne postoji.

Inače, ISIL je osnovan 2004. godine i odmah tada je postao pridružena članica Al Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim Al Kaidinim operacijama u Iraku, ali u februaru je centrala terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden objavila da ne želi imati nikakve veze s Bagdadijevom grupom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.06.2014. 18:33
I uspece u tome jer se kote ko pacovi.nisu nas pobedili u ratu, ali kurcem oce.bule samo stancuju decu. a mi i pripadamo toj grupi naroda..turcima ciganima arapima po muzici koju pustaju na tv-u i naravno po nekulturi i prljavstini.jedini Srbi koji nam bele obraz to su vojvodjani.kulturni pedantni i radni.cast i malom broju iz centralne Srbije...najvise mi ide na nerve teheranska muzika koju izvodi brena ceca karleusa i ostale ciganstije i kurvestije.....a imamo nase blago od stare izvorne muzike.
Ponedeljak 30.06.2014. 17:55
Zadnje vreme sve se svodi na pisanje budalaština i još budalastiji komentara na to.
Ponedeljak 30.06.2014. 18:38
Чекамо их, нека штопре почну па да видимо. Засврбело нас ово време без пуцања. Немојте се плашити Браћо, то су слаби борци. Она злодела што чине то чине по СИрији идући иза УСА маринаца који се стварно боре. Чим осете тврдо не можеш га стићи да си спринтер (осим пушком).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online