Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 28.06.2014.
16:12
Beta A

Odata pošta atentatorima na Hitlera

Nemačka kancelarka Angela Mergel odala je u subotu počast počiniocima neuspelog atentata na nacističkog lidera Adolfa Hitlera pre 70 godina, ocenjujući da je to bila "odluka u skladu s njihovom savešću, doneta u izuzetno teškim okolnostima".

Nemačka kancelarka odala je počast neuspelim atentatorima na Hitlera: Angela Merkel
 

Kancelarka će u utorak u Berlinu otvoriti stalnu izložbu u Memorijalnom centru nemačkog Pokreta otpora. Izložba je posvećena pokušaju atentata na Hitlera koji je vodio pukovnik, grof Klaus Šenk fon Štaufenberg 20. jula 1944. godine.

"Mislim da je lepa prilika da se na 70-godišnjicu otvori izložba. Ona pokazuje kako su ljudi, u izuzetno teškim okolnostima, znali da donesu odluku su skladu s njihovom savešću. Nisu se rukovodili bezuslovnom lojalnošću, već su sami formirali ideju o tome šta je potrebno za Nemačku", rekla je Angela Merkel.

Oficiri Vermahta, predvođeni Fon Štaufenbergom, pokušali su 20. jula 1944. da ubiju Hitlera u Rastenburgu, u današnjoj Poljskoj, kako bi oborili njegov režim i pokušali da pred naletom Crvene armije pregovaraju sa Zapadom.

Kao stariji štabni oficir Vermahta, sa pristupom Hitleru na njegovim sastancima, pukovnik Fon Štaufenberg je preuzeo glavnu ulogu u zaveri.

Njemu je dat zadatak da podmetne tašnu u kojoj su bili spakovani eksploziv i vremenski mehanizam, pored Hitlera u sobi za sastanke u vojnoj vrhovnoj komandi u Vulfšanceu (Vučja jama) blizu Rastenburga.

U eksploziji je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni su ranjeni, ali je Hitler samo lakse povređen. Fon Štaufenberg je uhapšen i pogubljen je pola sata posle ponoći.

Više zaverenika, uključujući generala Fridriha Olbrihta, pukovnika Albrehta Ritera Merca fon Kirnhajma i poručnika Vernera fon Heftena, takođe je pogubljeno narednih dana.

POVEZANE VESTI

Subota 28.06.2014. 17:16
нек се јави кад ода почаст Принципу.
Subota 28.06.2014. 16:17
Zlocinacka genocidns nemacka pokusava " da se opere" .........NIKADA SE KRV OPRAT NEMOZE...........pobili su milione a platili nijesu no ih josnagradise sa jedinstvom dve nemacke 89-te.........nemacka je mrtva sem sto ju niko do danas ne usmrti........ zasluzili su zagenocid univerzumskih razmera.........+ KOMPLETNO ISTREBLJENJE SVOJE RASE GENOCIDNE +
Subota 28.06.2014. 16:28
Ovo sta je sada nemacka je kontinuitet hitlerove nemacke-austro ugarske vekovnih neprijatelja SRBA..............HOCE DA BOMBARDUJU DA SANKCIONISU.........AJDE SVI ZAJEDNO " NAPADAMO NEMACKU" BAGRA NACISTICKA BEZ DA CUTE OD SRAMA...........POBISE DJAKE U KRAGUJEVCU............PROLILI SU KRV ZATO + SMRT GERMANIMA CELOM NEMACKOM NARODU UMRITE SVI DO ZADNJEG +..........AKO BUDE OPETR RATA SVI CETE DA GINETE.........STRELJANJA VESANJA......... GERMANIAEND2014
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online