Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.06.2014.
17:06
Beta A

Češka blokira Albaniju na putu ka EU

Češka se sprema da blokira Albaniji priznavanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji zbog spora poludržavnog češkog elektroenergetskog giganta ČEZ kome je u Albaniji prošle godine oduzeta licenca, a spor sa Tiranom vodi se pred međunarodnim arbitražnim sudom.

Spor oko ČEZ-a kvari šanse Albanije na putu ka EU (Foto: Ilustracija)
 

Evropska komisija preporučila je da se Albaniji prizna status zemlje kandidata za EU o čemu će odlučivati samit EU krajem juna a Češka se sprema da to blokira zato što u razgovorima između ČEZ-a i Albanije u Beču nema nikakvog pomaka, javlja češka novinska agencija ČTK.

Češkoj agenciji to su izjavili neimenovani visoki izvori u EU, ali Češka je i ranije upozorila Albaniju da taj spor oko ČEZ-a može da ima uticaja na evrointegraciju Albanije.

Krajem prošle godine tadašnji privremeni premijer Češke u ostavci Jirži Rusnok izjavio je da je bio spreman da stavi veto na dalji korak u evrointegraciji Albanije zbog tog privrednog spora. ČEZ je u maju prošle godine pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Albanije i zahteva odštetu zato što nije zaštićena investicija vredna 102 miliona evra u albanskog distributora električne energije Šperndarje.

U svojim danima balkanske ekspanzije posle Bugarske i Rumunije ČEZ je ušao i na albansko tržište kada je 2009. godine kupio 76 odsto Šperndarje, dok je 24 ostalo u vlasništvu albanske države. Za ČEZ je to ulaganje bilo profitabilno bez obzira na masovna krađe struje i veliki procenat neplaćenih računa za električnu energiju i od najvećih albanskih preuzeća.

Sve dok početkom 2012.  godine albanski regulator nije povećao dva puta cenu struje koju je češko-albanski distributor plaćao državnoj albanskoj elektroprivredi ali zabranio da se to odrazi na cenu struje potrošačima.

Spor je eskalirao i završio tako da je Ured za regulaciju u Tirani oduzeo ČEZ licencu, u ČEZ Šperndarje uveo prinudnu upravu te je tako ČEZ ostao bez kontrole kompanije koju je kupio. Spor se odrazio i na političke odnose Albanije i Češke kada su vlasti u Tirani optužile ČEZ da nije ispunio svoje obaveze iz
ugovora a navodne štete koje je ČEZ naneo svojim poslovanjem u Albaniji izračunao na čak milijardu dolara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.06.2014. 17:29
Evo sad gledao video iz Slavianska, neki Rusofilcic sece brusilicom sa vrata znak ukrajne i kaci ruski, a sa druge strane Rusku zastavicu Nema, isti Srbi, samo znaju da teraju inat i po cenu zivota ce da izginu glupi...
Ponedeljak 09.06.2014. 17:41
Ti teras uz qrac pa i kad te niko ne yebe dva posto? Cccc,kakav si ti degen...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online