Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.11.2016.
19:39
Tanjug A

Zapadni Balkan na putu ka EU: Srbija i Albanija najbolje u razredu

Beograd za pozitivnu ocenu EK o napretku može da zahvali ne unutrašnjim reformama, već doslednim zalaganjem za regionalno pomirenje. Može se zahvaliti i napretku na planu makroekonomske situacije, piše švajcarski list "Noje cirhe cajtung", a prenosi Dojče vele. Garant tog kursa je dominantna figura premijera Aleksandra Vučića.

Tanjug
Srbija napreduje na putu ka EU: Stigla pozitivna ocena iz Brisela

"A koncentracija moći je, između ostalog, izraz nedostatka kontrole raspodele ovlašćenja", navodi list.

"Najbolji u razredu su Albanija i Srbija koja se nalazi u ulozi primusa, na koju nije naviknuta", prenosi Dojče vele.

Izveštaj o napretku ili samo Izveštaj?

Srbija je od 2014. otvorila četiri poglavlja pregovora, pri čemu kao merodavna važe ona o reformi pravosuđa i odnosu sa Kosovom.

U tekstu se navodi da je EU u regionu obuhvatno ocenila stanje zakonodavstva, ekonomskih reformi i spoljne politike na dugom putu EU-integracije, a autor primećuje da su se takvi izveštaji do 2014. zvali Izveštaji o napretku, a danas su samo Izveštaji.

To nije bez zadnjih misli, jer pored napretka, na mnogim poljima postoji i stagnacija ili čak nazadovanje.

"Sve zemlje su dobile nezadovoljavajuće ocene pravosuđa", piše novinar Andreas Ernst, i dodaje da su slično prošle i državne uprave zato što se ne reformišu. To ima veze sa činjenicom da armija državnih službenika nema kao prioritet služenje javnosti, već služi vladajućim strankama kao izborni rezervoar.

"Dobre ocene su, međutim, specificne od zemlje do zemlje. Srbija je, kao i Albanija, pohvaljena za svoju ulogu u regionalnom procesu pomirenja, Bosna, začudo - za napredak u saradnji izmedu centralne države i pojedinih delova zemlje. U Crnoj Gori su, konstatuje EU, oktobarski izbori bili u skladu s pravilima", prenosi DW.

Problematično dete

Makedonija se doživljava kao "problematično dete".

U tekstu se, istovremeno, navodi da umereno javno interesovanje za deljenje "svedočanstava" pokazuje da se pristupnom procesu pridaje manji značaj nego ranije. Jeste da su sve zemlje ostale na kursu ka EU, ali političke elite su spremne da sprovode reforme samo u meri u kojoj to neće ugroziti njihovu vlast.

"To važi upravo za slobodu medija, koja je u zemljama kao što su Makedonija, Crna Gora i Srbija, vrlo ograničena", penosi DW pisanje švajcarskog lista.

Svi su primetili nedostatak volje u gotovo svim zemljama EU da se nastavi širenje na Balkan, što otvara manevarski prostor za reformske simulante, ali i za povezivanje sa trećim zemljama kao što su Rusija ili Turska, navodi se u tekstu.

"Bivši primus, Makedonija, problematično je dete. Dugogodišnja politika blokade koju vode Grci zbog spora oko imena dovela je do katastrofalne preorijentacije", navodi novinar.

Posle opisa stanja u Crnoj Gori, autor piše da je u slučaju Kosova, polarizacija izmedu vlade i opozicije dovela do paralize parlamenta.

"I borba protiv korupcije visokog ranga je tek počela. Nasuprot tome, izveštaj EU optimistično poručuje da bi uskoro mogle da budu uklonjene prepreke za liberalizaciju viznog režima", piše u tekstu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2016. 21:21
Jedno je istina Sta god da se desava u nasim zemljama na Balkanu, kratkorocnog je daha. Ko god da dodje na vlast promenice politicki kurs zemlje. I posle svih ovih vekova drzavnosti na koju se ponosimo, mi (kao nacija) nismo u stanju da se odredimo prema glavnim nacionalnim i drzavnim interesima. Svedjani, Svajcarci, Luksemburzani,...to je mentalitet koji mi nikad necemo dostici. Nama ne vidim nikakav boljitak. Najvise sto mi mozemo dosegnuti jeste nivo Bugarske i Rumunije, mozda Grcke. A koliko je to, sami prosudite. Menjamo politiku svakih desetak godina i idemo iz krajnosti u krajnost. Mi (drzave Balkana) smo kao lego kockice u Evropi koje nikako ne mogu da se uklope.
Četvrtak 17.11.2016. 21:22
Jos jedna pohvalnica u nizu bezbruj njih koje dobijamo na dnevnoj bazi. Kakav li nam uslov pripremaju sada???????
Sreda 16.11.2016. 22:43
Šteta,sad kad EU propada,mi postadosmo odlični djaci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online