Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.06.2014.
05:21
R. Lukić - Vesti A

Na udaru najmlađi migranti

Da bi koliko toliko doskočili internetu, televiziji i mobilnim telefonima s pristupom internetu, koji su decu oterali sa igrališta i zatvorili ih u sobe, Pokrajinski zavod za zaštitu mladih (Landesstelle für Jugendschutz LjS) u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji rešio je da roditelje organizuje i da im pruži pomoć.

Ovde potpis

U više mesta ove pokrajine od jeseni 2012. organizuju se skupovi roditelja na kojima se razmenjuju mišljenja i iskustva. Do sada je u 11 gradova učešće uzelo 1.500 roditelja. Razgovori se organizuju u stanovima pod rukovodstvo stručnog moderatora. Stanovi su pogodni i zbog toga što svaki domaćin okupi sledeću grupu zainteresovanih pa se mreža delovanja širi.

Adresa za pomoć

Pokrajinski zavod za zaštitu omladine (Die Jugendsćuz Niedersaćsen) roditeljima nudi brošure sa savetima o pravilnom korišćenju medija.
Informacije mogu da se dobiju na telefonima 0511 85 87 88 i 85 30 61 ili na internet adresi www.elterntalk-niedersachsen.de

Ministarstvo za socijalu ovaj projekat godišnje dotira sa 115.000 evra, a do sada su u Hanoveru stručno osposobili sedam, a u celoj pokrajini čak 47 moderatora. Tri četvrtine roditelja su migracionog porekla pa su i moderatorke žene migracionog porekla, ili su već učestvovale u realizaciji integracionih projekata.


Jedna runda razgovora traje dva sata. Teme mogu da glase: koliko dete dnevno može da se igra na kompjuteru? Kada igrica postaje problematična? Šta dete najčešće traži na internetu?, a pitanja se često odnose i na kontrolu mobilnih telefona, naročito ako imaju pristup internetu.


Posebno česta pitanja su vezana za opasnost određenih i određivanje povoljnih internet tstranica, i kako to klasirati prema godinama starosti.


U diskusiji i razmeni iskustava mogu da učestvuju roditelji i koji dobro ne vladaju nemačkim jezikom jer je informativni materijal štampan na nemačkom, ruskom, arapskom i turskom, a po potrebi i na drugim jezicima ako se oformi veća grupa zainteresovanih roditelja.


- Kada smo pogledali i videli da naš osmogodišnji sin Guglu postavlja pitanja šta znači seks, suprug i ja seli smo za sto i detetu zajednički objasnili - rekla je Gulden Kalici, moderatorka, a prenosi hanoverski Algemajne cajtung koji je ovih dana pisao o zaštiti dece od medija.
 

Opasnost

- Internet za decu može da bude ne samo štetan već često i veoma opasan. Na društvenim mrežama decu obmanjuju i zloupotrebljavaju, pa i ucenjuju. Roditelji moraju budno da paze šta deca traže i s kim komuniciraju. Postoje i određeni filter programi (njnjnj.jugendsćuzprogram.de) koji su besplatni - kaže Dalibor Prokić, internet stručnjak iz Soltaua u Donjoj Saksoniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online