Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Ponedeljak 02.06.2014.
13:41
Beta A

Sukob u Ukrajini podelio pravoslavce

Sukob između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga bezbednosti na istoku zemlje deli i pravoslavce, prema tome ko pripada Kijevskoj a ko Moskovskoj patrijaršiji, a takođe predstavlja pretnju za katolike i protestante, piše u analizi agencija Frans pres.

Bratoubilački rat u Ukrajini
 

Kijevski patrijarh Filaret osudio je "agresiju protiv Ukrajine i podršku koju Rusija pruža teroristima i separatistima", u poruci vernicima pre dve nedelje. Kijevska patrijaršija formirana je posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine kao nezavisna crkva, koja kanonski nije priznata.

Kijevska patrijaršija u Ukrajini ima znatno manje crkava i vernika nego Moskovska patrijaršija. Arhiepiskop Luganska Mitrofan, iz Moskovske patrijaršije sasvim
drugačije gleda na situaciju na istoku zemlje, navodeći da treba uzeti u obzir referendum o nezavisnosti koji su u maju organizovale dve oblasti na istoku Ukrajine - Donjeck i Lugansk.

Te dve oblasti proglasile su nezavisnost koju nisu priznale kijevske vlasti ni zapadne zemlje.

"Oni koji su na vlasti u Kijevu treba da saslušaju ljude na jugoistoku Ukrajine i uzmu u obzir šta oni misle", izjavio je Mitrofan on za jedan ukrajinski portal.

Međutim čak u okviru Moskovske patrijaršije podrška proruskim pobunjenicima nije jedinstvena, crkveni čelnici odbijaju da se politički angažuju i drže se čisto verskih pitanja kao na primer mitropolit Donjecka i Marijupolja Ilarion.

"Crkva nema prava da podržava jednu od strana u ovom bratoubilačkom ratu, i ne može biti božjeg blagoslova za onog ko krši zapovest 'Ne ubij!'" rekao je mitropolit u nedeljnoj poruci svim crkvama u regionu. Arhiepiskop Luganska Mitrofan, iako podržava separatiste, udaljio se od jednog od sveštenika, oca Vladimira Mareckija koji je optužen da je učestvovao u napadu na jedno glasačko mesto tokom ukrajinskih predsedničkih izbora 25. maja. Otac Marecki udaljen je od obavljanja
pastoralnih dužnosti dok traje istraga.

Za mnoge militantne separatiste na istoku Ukrajine biti patriota znači biti za Rusiju, pravoslavlje i Moskovsku patrijaršiju. Druge vere, pravoslavci koji pripadaju Kijevskoj patrijaršiji, protestanti, unijati ili rimokatolici, smatraju se stranim ruskom
svetu i a priori protivnicima približavanju Rusiji, o kojem proruski aktivisti sanjaju.

Katolički biskup regiona Jan Sobilo izrazio je zabrinutost zbog ove situacije u intervjuu za radio Vatikan. Rekao je da situacija postaje sve teža iz dana u dana i da separatisti paralizuju gradove, da se pucalo na jednu kapelu u Kramatorsku i da se vernici plaše da se vrate na misu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.06.2014. 13:55
Nazalost nije tacno Prema zadnjem popisu u Ukrajini, preko 60% stanovnika se izjasnilo da pripada dvema Ukrajinskim pravoslavnim crkvama,a svega 25% Moskovskoj Patrijarsiji,koju podrzava Ruska pravoslavna crkva.To je posledica boljsevizacije Ukrajine i stvaranja posebnog ukrajinskog naroda u odnosu na ruski narod,iako je u Ukrajini stvorena prva ruska drzava tzv.Kijevska Rusija.Nesto slicno se dogadja i kod nas,u Crnoj Gori.
Ponedeljak 02.06.2014. 14:05
U Ukrajini postoje tri, a ne dvije pravoslavne crkve, samo je jedna kanonski priznata. Od religioznih građana Ukrajine oko 17 % nisu pravoslavci. Od pravoslavnog stanovništva 50,44%- Ukrajinska pravoslavna crkva ( Kijevska patrijaršija )- nije kanonski priznata. 26,13 % Ukrajinska pravoslavna crkva ( Moskovska patrijaršija ) kanonski priznata crkva. 7,21% Ukrajinska autokefalna crkva, nije kanonski priznata.. UKRAJINA JE PRAVOSLAVNA ZEMLJA, u Ukrajini se vodi rat većinom između pravoslavaca...
Ponedeljak 02.06.2014. 14:13
Nepriznata crkva nije crkva, u ovom slucaju ukrajnska takozvana crkva stvara podele u drustvu i pre bi stanje okarakterisao kao kad je katolicka crkva pocinila genocid nad Srbima, samo da bi bila "dominantna i jedina".......katolici nikada nijesu trebali biti priznati........to je bila ogromna greska.......Umesto da priznaju Puc i da se pokaju i da zapovjedaju povratak Janukovica oni pricaju zlocinacke parole i ratnohuskacke izjave.........ONI SU FASISTI KOJI PODRZAVAJU desni sektor......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online