Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.09.2014.
21:06
Beta A

Rusi ubeđuju proruse da se povuku sa fronta

Ukrajinska vojska i trupe proruskih pobunjenika se danas pripremaju za povlačenje s linije fronta, ali izgleda da još nisu zadovoljeni uslovi postavljeni dogovorenim primirjem.

Neki proruski borci odbijaju da se povuku sa fronta i ispoštuju primirje
 

Nedelju dana pošto su memorandum o okončavanju borbi u Minsku 20. septembra potpisali Kijev, Moskva, proruski pobunjenici i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), zaraćene strane obećale su u subotu da će u roku od 24 sata, počev od 18 časova po lokalnom vremenu, uspostaviti "potpuno zatišje".

Ali, eksplozija je bilo i u nedelju ujutro u centru Donjecka, gde je u subotu jednog civila ubila artiljerijska granata. Sukoba je ipak znatno manje nego odmah po potpisivanju sporazuma o prekidu vatre 5. septembra u Minsku. Od tada su poginula 44 civila i vojnika, dok je od početka sukoba, aprila ove godine, poginulo 3.200 ljudi.

Memorandum iz Minska predviđa povlačenje teškog naoružanja - kalibra većeg od 100 milimetara, na najmanje 15 kilometara od linije fronta, te bi nastala "tampon zona" široka 30 kilometara.

Dogovor o primirju je postignut s ruskim oficirima kod Soledara, severno od Donjecka, gde kontrolu ima vojska Ukrajine. Ruska vojska je ubedila pobunjenike da poštuje primirje, javila je privatna "TV Ukrajina".

Donjeck ne priznaje nikakav "specijalni status"
 

Priznajući da ima uticaj na separatiste, ruska vojska je obećala da će preduzeti mere da ih ubedi da poštuju prekid vatre. "Mi ćemo ih ubediti, objasnićemo im. To je najvažnije," obećao je na ukrajinskoj televiziji ruski general Aleksandar Lencsov, glavni pregovarač Moskve. Ali, portparol ukrajinske vojske, Andrij Lisenko, kaže da ima "grupa koje nisu ni pod čijom vlašću, rade šta hoće i bombarduju naše pozicije", objavio je list "Ukrajinska Pravda".

Ako se zatišje i potvrdi, u zastoju je političko rešenje jer separatisti koje drže područje dugačko 230 kilometara i široko 160 duž granice Rusije, odbijaju ponudu Kijeva da im da "specijalni status". Po analitičarima, ta oblast obuhvata oko tri odsto teritorije Ukrajine i devet odsto njenog stanovništva.

"Proces je u toku. Sada će morati da se razgovara o političkim aspektima situacije i političkom rešenju", rekao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za kanal "Rosija". A na pitanje francuskog "Kanala 5", Lavrov je uveravao da Rusija "ne želi nastavljanje rata sankcijama i razmenom udaraca" sa Zapadom zbog Ukrajine.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da moramo da razmišljamo o zaštiti naših ekonomskih i drugih interesa", rekao je Lavrov, uz ogradu da "nema dobre volje na drugoj strani". Međutim, ruski ministar je u subotu u oštrom govoru za govornicom UN u Njujorku rekao da je Ukrajina "žrtva" "arogantne politike" SAD koje su, sa Evropljanima, podržale "državni udar" koji je februara kulminirao svrgavanjem proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.09.2014. 01:01
Pa zar nisu tamo otisli CETNICI pa da rijese tu situaciju. Sta ima Rusi da nagovaraju Proruse kad su tamo cetnici I stvar je svrsena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online