Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.05.2014.
11:06
Beta A

Snouden: Bio sam tajni agent CIA u inostranstvu

Edvard Snouden, koji je otkrio podatke o razmerama američkog špijuniranja i elektronskog nadzora, rekao je za jednu američku televiziju da je prošao kroz "obuku za špijuna" i da je radio kao tajni agent u inostrastvu za CIA.

Bio sam tajni agent, znam šta pričam: Edvard Snouden još u Moskvi
 

Bivši saradnkik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) obelodanio je tajne podatke o masovnom prisluškivanju i elektronskom nadzoru američke vlade koji pokazuju da je američka vlada sakupljala informacije o milionima telefonskih poziva i i-mejlova građana i drugih, pozivajući se na svoju interpretaciju zakona.

"Prošao sam kroz obuku za špijuna u tradicionalnom smislu te reči. Živeo sam i radio tajno u inostranstvu i pravio se da imam posao koji nisam imao. Dali su mi lažno ime", rekao je Snouden u intervjuu za američku televiziju NBC Njuz, čiji su odlomci objavljeni juče.

Ovo je njegov prvi intervju za neki američki medij koji je dao iz Moskve, gde je u avgustu prošle godine dobio status izbeglice na godinu dana. On je želeo da ospori rasprostranjene tvrdnje, za koje kaže potiču iz Vašingtona, da je samo bio "analitičar".

Američka vlada, rekao je Snouden, pokušava u prvi plan da stavi poziciju koju je imao u toku svoje karijere da bi prikrila njegovu celu biografiju. Rekao je da je tajno radio u inostranstvu za CIA i NSA.

"Radio sam i za vojnu obaveštajnu službu (DIA) kao predavač na Akademiji za kontrašpijunažu gde sam razvio izvore i metode za osiguranje naših informacija i naših sugrađana u najneprijateljskijim okruženjima na planeti", dodao je Snouden.

"Prema tome, kada kažu da sam adminsitrator osnovnog sistema, da ne znam o čemu govorim, mislim da je to malo varljivo", rekao je on u intervjuu koji će u celosti biti objavljen večeras.

Snouden je u SAD optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata. Njegova otkrića koja proističu iz ukradenih dokumenata doveli su američku vladu u nepriliku i zategli njene odnose sa zemljama saveznicama, koje su bile ogorčene kada su saznale da Vašington snima čak i privatne razgovore nekih od njihovih vođa.

Ta okrića takođe su podstakla živu debatu unutar SAD o koristi, granicama i moralu takvih programa nadzora. Neki Amerikanci i poslanici smatraju Snoudena izdajnikom i kriminalcem koji dovodi u opasnost nacionalnu bezbednost.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 11:12
Ovo sto je on objavio vec se znalo, tako da nije otkrio nikakvu toplu vodu, samo je sebi upropastio zivot. Cudan lik. Skroz su mi nejasni njegovi motivi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online