Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.05.2014.
16:55
Beta A

Rusija će priznati rezultate izbora u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija priznati rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, koji će biti održani u nedelju, 25. maja.

Poštovaće volju ukrajinskog naroda: Vladimir Putin

On je istakao da njegova zemlja želi da se mir i red vrate u Ukrajinu.

Ruski predsednik je kazao da je Moskva spremna da sarađuje sa novim rukovodstvom Ukrajine. Istovremeno, on je izrazio nadu da će novi ukrajinski lider okončati vojne akcije na istoku Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ruskog predsednika Vladimira Putina da uvaži ocenu koju će dati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nedeljne predsedničke izbore u Ukrajini.

- Očekujem od Rusije da poštuje procenu OEBS-a, koja je bez sumnje objektivna" o tome da li su izbori protekli regularno, rekla je Merkel u intervjuu za Zarbriker Cajtung.

Istovremeno, ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov pozvao je danas u Kijevu sve birače da izađu na izbore za predsednika, kako bi "zacementirali osnove nacije".

Porošenko favorit

Prema istraživanjima javnog mnjenja, proizvođač čokolade Petro Porošenko vodi u trci za novog predsednika, ali najverovatnije neće imati apsolutnu većinu, neophodnu za pobedu u prvom krugu.
Njegov najveći rival je Julija Timošenko, bivše premijerka.
Ukoliko niko ne pobedi u prvom krugu, drugi krug biće održan 15. juna, u kojem većina anketa predviđa pobedu Porošenku.

- Danas gradimo novu evropsku državu, čije temelje su položili milioni Ukrajinaca koji su dokazali da su sposobni da brane svoj izbor i zemlju. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nam otme slobodu i nezavisnost, da pretvori našu Ukrajinu u deo postsovjetskog carstva - rekao je Turčinov.

Kako navodi agencija AP, vlasti u Kijevu se nadaju da će novi predsednik ujediniti podeljenu naciju, u kojoj je zapad okrenut Evropi, a istok ima snažne tradicionalne veze sa Rusijom.

Međutim, Kijev je sada priznao da će biti nemoguće održati izbore u nekim oblastima na istoku, posebno u Donjecku i Lugansku, gde su proruski demonstranti proglasili nezavisnost i obećali da će onemogućiti izbore.

Izborni radnici i aktivisti na istoku naveli su da su im naoružani ljudi pretili i zaplenili izborne materijale.

POVEZANE VESTI

Petak 23.05.2014. 17:13
Priznace i Novorusiju , PO REDU SVE !
Petak 23.05.2014. 19:17
Putin je car on neće reći šta se Ukrajini sprema izbora može biti samo u jednom delu Ukraine koje ni EU neće priznati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online