Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.05.2014.
02:33
Vesti A

U prtljagu pomoć za džihadiste

Policija u Sidneju bila je prisiljena da pozove pojačanje, pošto se ispred stanice u Maskotu okupila grupa muslimana koja je zahtevala da se na slobodu pusti žena, kasnije optužena za podršku terorizmu.

U Siriji je poginulo osam Australijanaca
 


Majka četvoro dece uhapšena je pošto je pokušala da se ukrca na avion u Sidneju, noseći novac i opremu (veruje se kamuflažnu odeću) za svog muža koji se bori u Siriji. Detektivi jedinice za borbu protiv terorizma zaustavili su 29-godišnjakinju i njeno četvoro dece u subotu u 8.30 uveče.


Predstavnik policije kazao je da je žena iz Brizbejna i da je odvedena u policijsku stanicu Maskot i zatim optužena. Uz to, izvršena su i tri pretresa objekata - dva u Sidneju i jedan u Brizbejnu.


Vest o hapšenju objavljena je na društvenim portalima na internetu. Posle toga, pred policijom se našla grupa muslimana, pristalica tvrde linije i tražila da žena bude puštena. Policija je bila prisiljena da zatraži pojačanje kako bi izašla na kraj s grupom.


Žena je dobila stroge uslove za puštanje na slobodu uz kauciju i biće izvedena pred Lokalni sud Dauning centra 2. juna. Optužena je po zakonu koji zabranjuje podršku i regrutovanje Australijanaca u inostranim zemljama sa namerom da učestvuju u neprijateljskim aktivnostima. Izvori su potvrdili da je nosila određenu količinu novca i uniformu za muža u Siriji.


Na Fejsbuk portalu Al-Rizalah, koji okuplja mlade muslimane, u nedelju je takođe izneto da je ženi oduzet pasoš.

Ozi bombaš samoubica

U septembru su se pojavili izveštaji da je 27-godišnjak iz Brizbejna postao prvi australijski bombaš samoubica u Siriji. Prema video-snimku, eksplozija se desila na vojnom kontrolnom punktu, a ubijeno je 35 osoba. Odgovornost za napad preuzela je grupa Džabhat Al Nusra, povezana sa Al-Kaidom.
Do sada, računa se da je više od 100 Australijanaca, mahom iz NSNW i mladih ljudi, otputovalo u Siriju posredstvom terorističke mreže. Ukupno ih je, veruje se, poginulo osam, uključujući Rodžera Abasa i Jusufa Toprakaju iz Melburna.


- O sestri koja je prošle noći zaustavljena na aerodromu - ona i njena deca su sada bezbedni sa familijom, ali joj je pasoš oduzet - stoji u jednom postu.


Ranije poruke na Fejsbuku koji su se odnosili na hapšenje uklonjeni su pošto je ženina familija kontaktirala moderatora. Izdanja "News Corp" tvrde da "unutrašnji zapad Sidneja ostaje rasadnik islamskog fundamentalizma u zemlji, ali se čitava mreža proteže istočnom obalom od Brizbejna do Melburna".

Regrutovanje na ulici

Prošle nedelje, direktor FBI Džejms Kumi kazao je da je priliv stranih boraca u Siriju povećan poslednjih nekoliko meseci. ASIO je izvestila da je za osam meseci otkazala 33 pasoša kako bi zaustavila ljude da zbog svoje bezbednosti ne putuju u Siriju.
Prošle godine, Hamdi Alkudsi sa zapada Sidneja, optužen je za slanje šest ljudi u Siriju. Među njima su i dvojica poginulih. Pomoćnik komesara policije NSNj Piter Din nedavno je kazao da je policiji postalo "očigledno" da islamske radikale aktivno regrutuju na ulicama jugozapadnog Sidneja.


U januaru, ubijen je bivši vojnik iz Sidneja Kaner Temel (22), koji je poginuo pogođen hicima drugih pobunjenika protiv Asada. Iza njega su ostali žena i beba. Istog meseca, ubijeni su i Jusuf Ali i Amira Karum, takođe stari 22 godine. Ali je bio američko-australijski državljanin, odrastao u Brizbejnu, prešao u Islam i kasnije postao ulični propovednik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online