Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.05.2014.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Ekonomski NATO omča za Evropu

EU i SAD iza leđa građana pregovaraju o sklapanju transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TAFTA) kojim države faktički prenose vlast na multinacionalne kompanije. Ovako najsažetije glasi optužba protiv Evropske komisije koju nekoliko nedelja uoči izbora za Evropski parlament u središte svoje kampanje stavljaju evropski Zeleni, krajnja levica, krajnja desnica i brojne nevladine organizacije.

TAFTA po svim karakteristikama podseća na ekonomski NATO 


Sudeći po onome što piše u jednoj verziji nacrta ovog ugovora, koji je tek nedavno procurio u javnost, njegovo potpisivanje izmeniće istoriju.


- Veliko transatlantsko tržište je jednostavno rečeno početak političkog i ekonomskog ujedinjenja SAD sa Evropskom unijom na bazi načela ultraliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje - kaže Raul Mark Ženar, poznati belgijski politikolog i savetnik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu. Snimci njegovih predavanja poslednjih meseci postali su "hit" na internetu.


Analizirajući svaki od članova nacrta TAFTA, koji je dospeo u javnost, Ženar konstatuje da će ovaj ugovor zapravo imati za posledicu poništavanje ekoloških i sanitarnih normi EU o genetski modifikovanoj hrani, zabrani uvoza mesa s hormonima, pilića dezinfikovanih hlorom.

Tajnost umesto demokratije

Van Rompaj, predsednik EU i Barozo, predsednik Komisije EU, potpisali su u februaru 2013. da se angažuju na otpočinjanju pregovora sa SAD o uspostavljanju transatlantskog slobodnog tržišta iako za to nisu dobili ovlašćenje.
Mandat za pregovore dobili su tek u junu 2013. godine od Evropskog saveta koji čine šefovi država i vlada EU.
Za pregovarača određen je komesar za trgovinu Karel de Giht, bivši belgijski ministar, u više navrata osumnjičen u finansijskim i poreskim aferama.

 


- Hilari Klinton nije slučajno rekla da je TAFTA zapravo ekonomski NATO - kaže Ženar dodajući da se zna ko je glavni u NATO-u. Po njemu, u nacrtu TAFTA najgori je član 45 kojim se određuje da privatna preduzeća mogu da tuže države i da za te sporove treba da budu nadležni tzv. arbitražni sudovi u SAD, a ne pravosuđa evropskih država.


Arbitražni sudovi su po definiciji nagodbeni, sastavljeni su od "nezavisnih stručnjaka", dakle privatnih osoba koje nemaju veze sa pravosuđem.


- Time bi članice EU zapravo stavile van snage sopstvena pravosuđa - zaključuje Ženar.


Kako pokazuje iskustvo latinoameričkih i pacifičkih zemalja koje već imaju slične ugovore sa SAD, pred arbitražnim sudovima sporove redovno dobijaju privatne kompanije, a gube ih države.


U članu četiri nacrta TAFTA kaže se da će ugovor obavezivati sve javne vlasti od opštinskog do državnog nivoa. - To znači da ukoliko neka opština odbije na tenderu američku firmu koja nudi gas iz škriljaca, jer je ta tehnologija zabranjena u Francuskoj, ta amerčka firma moći će da tuži te opštinske vlasti pred arbitražnim sudom u SAD - objašnjava Ženar. On nabraja i brojne članove u kojima se govori o garancijama evropskoj strani i primećuje da su glagoli u svim rečenicama u kondicionalu što znači u uslovnom obliku "moglo bi", "trebalo bi", "moralo bi". U pravnom smislu to znači da ne postoji čvrsta obaveza primene.


SUTRA: AMERIKA ĆE PROGUTATI EVROPU

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 18:29
Kako sklapaju ugovore o slobodnoj trgovini koji su stetni za EU,tako su pravili ugovore za ulazak u NATO i vojne baze po Evropi,sve na stetu malih drzava,jednom uhvacen u njihovu mrezu nikad se nemozes osloboditi,pomazu im dajuci im kredite koje nikada nece moci vratiti vec samo uzimati nove.Ovi koji prihvataju i sklapaju takve ugovore to su dobro unovcili a poslije ko ih naslijedi nemoze vise da ponisti
Ponedeljak 05.05.2014. 18:28
To je "demon-kradi-ja".
Ponedeljak 05.05.2014. 19:24
SAD je uvijek upropaštavala Evropu, samo što "Evropljani" to ne vide. Napravila je zavisnom od vremena Maršalovog plana 1947. i NATO pakta 1949., a uhvatila ju je na foru "spas od komunizma", "Rusi neprijatelji", "spas od pravoslavlja" i sl. mamci napravljeni za glupe građane Zapadne Evrope. Samo budala misli da SAD žele dobro Evropi, i da je u ratove ulazila za nečiji spas. Nije, nego samo za RATNO PROFITERSTVO, štetu Evrope, kako bi na kraju kad oslabe sile Evrope ona izbila kao supersila i zavladala Evropom praveći je totalno zavisnom. Sve je to na scenu stupilo od 1945.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online