Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.05.2014.
03:42
Vesti A

Estefanu 6,5 godina zatvora

U Sidneju je osuđen još jedan, četvrti član grupe okrivljene za učešće u ubistvu biznismena i uterivača dugova Majkla Mekgerka, navodno po nalogu preduzimača Rona Medića. Kristofer Estefan (24), najmlađi član grupe koji je u vreme ubistva imao 19 godina, dobio je kaznu od šest i po, od čega minimum pet godina zatvora, kao saučesnik posle zločina i zbog krivičnog dela u vezi s vatrenim oružjem.

Foto: Ilustracija
 

Tokom izricanja presude pred Vrhovnim sudom NSW, Estefan je pokazivao malo emocija. Njegova majka, koja je sedela u sudnici, pokrila je lice rukama.
Estefan je bio tek golobradi momak kad se sa Haišamom Safetlijem (sada 49) dovezao do Mekgerkove kuće u sidnejskom Kremornu, 3. septembra 2009. Pošto se sa sinom dovezao pred kuću i izlazio iz kola, Mekgerk je pogođen u glavu. Safetli i Estefan potom su pobegli.
 

Popust na kazne

Safetli, bivši bokser Laki Gatelari i njegov vozač Senad Kaminić kažnjeni su zatvorom za svoj udeo u ubistvu. Svi su dobili značajno smanjenje kazni na osnovu pomoći u svedočenju za tužbu.
I Estefanu je dat "popust" od 20 odsto na kaznu, jer je sudija uzeo u obzir da je priznao krivicu, pokazao istinsko kajanje, kao i da postoje "razumne" šanse za njegovu rehabilitaciju.
Dok su ga šerifi odvodili, Estefan je mahnuo članovima familije u sudnici.

Tužba je u početku sumnjičila obojicu da su učestvovali u planu ubistva i da je Estefan znao za pušku skraćene cevi smeštenu u vozilu. Safetli je sve vreme tvrdio da je mladić pucao. Međutim, nakon pretresa prošle godine, optužba za ubistvo protiv Estefana odbačena je zbog nedostatka dokaza.


On je 2010. priznao da je kriv kao saučesnik posle ubistva i da je ilegalno posedovao dva komada vatrenog oružja. Obrazlažući presudu, sudija Džefri Belju kazao je da nije moglo da bude utvrđeno da li je Estefan znao za ubistvo pre fatalnog hica, ali da je aktivno pomagao da se to prikrije.


On je Safetlija odvezao za mesta zločina i gledao kako stariji čovek rasklapa pušku i baca delove u Sidnej harbur. Zatim je bio očevidac kako ubica spaljuje svoju odeću, ali i ukradene registarske tablice koje je Estefan stavio na vozilo kojim su pobegli.


Posle ubistva, Estefan je pokazao svojoj tadašnjoj devojci tekst iz novina o ubistvu i rekao: "Ja sam u ovome učestvovao." On je takođe drugom prijatelju rekao: "Učinio sam nešto loše." Ali, osim tih priznanja, Estefan je ćutao 12 meseci.


Estefanov barister je rekao na pretresu koji je prethodio presudi da je njegov klijent "naivan" mladi čovek koji je prikrivao zločin zbog "pogrešne lojalosti" prema Safetliju kojeg je smatrao za prijatelja.


Sudija Belju, međutim, kaže da nema dokaza koji podržavaju tu tvrdnju. Umesto toga, on je utvrdio da je Estefan bio motivisan "većom količinom" novca, stavljajući nekih 20.000 dolara u džep za svoju ulogu u zločinu. Estefan je u zatvoru od oktobra 2010. i neće moći na slobodu do najranije oktobra naredne godine.
Ron Medić, osumnjičen da je naručio ubistvo, treba da izađe na pretres u avgustu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online