Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.04.2014.
20:22 >> 21:41h
Fonet, Beta, Srna A

"Šefovi" u Ženevi: Doneli smo odluku za Ukrajinu!

Šefovi diplomatija Rusije, SAD, Evropska unije (EU) i Ukrajine danas su u Ženevi, nakon pregovora koji su trajali oko sedam sati, postigle sporazum o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini. U zajedničkom saopštenju četiri pregovaračke strane upućen je zahtev svim stranama u konfliktu da obustave nasilje, zastrašivanje i provokacije.

Šefovi diplomatija SAD, EU, Rusije i Ukrajine postigli dogovor o smirivanju krize u Ukrajini
 

U saopštenju je takođe pozvano na razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa, na vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti, kao i na  oslobađanje ulica i drugih javnih mesta u ukrajinskim gradovima.

Sporazumom četiri strane predviđena je amnestija za demonstrante, koja se ne odnosi na one demonstrante za koje bude utvrđeno da su počinili najteže zločine.

I ovo:

* "Ukrajina se raspada"

* Zašto je toliko važan istok Ukrajine?

* Ukrajinska vojska u centru Kramatorska: Prorusi im zarobili tenkove

Sporazum predviđa da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju imaće zadatak da pomognu ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da se usklade sa ciljevima navedenim u sporazumu.

Obama i Merkelova: Rusija može sama da reši krizu u Ukrajini

Predsednik SAD Barak Obama i nemački kancelar Angela Merkel saglasili su se da bi Rusija trebalo da iskoristi "svoj uticaj na oružane grupe u istočnoj Ukrajini da se smiri situacija". Obama i Merkelova su razgovarali telefonom pre nego što je izdato saopštenje sa sastanka u Ženevi posvećenog ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

Odlaganje sankcija Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščica ocenio je da će zajednički napori ka početku ublažavanja krize u Ukrajini biti test za Rusiju da pokaže da li stvarno želi stabilnost u regionu.

Privremeni dogovor mogao bi, za sada, da odloži ekonomske sankcije koje je Zapad pripremio za Rusiju ako pregovori u Ženevi ne bi dali rezultate, ocenjuje agencija Asošiejted Pres. Ta agencija dodaje da bi to umanjilo međunarodni pritisak i na Moskvu i na nervozne države EU koje su energetski zavisne od Rusije.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je današnje pregovore četiri strane u Ženevi

Džon Keri i Ketrin Ešton

o stanju u Ukrajini kao "dobar radni dan", potvrdivši da su se Rusija, SAD, Evropska Unija (EU) i Ukrajina dogovorile o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini.

Keri je takođe ukazao da će "reči na papiru" imati slabog efekta ako one ne budu praćene aktivnošću sviju strana ka smirivanju situacije u Ukrajini.

"Mi u potpunosti očekujemo od Rusa" da su ozbiljni po pitanju smanjivanja napetosti, rekao je Keri na konferenciji za novinare posle današnjeg višečasovnog sastanka o ukrajinskoj krizi, koji su održali šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU u Ženevi.

"Incidenti poput ovih više ne smeju da se dogode", rekao je on i dodao da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu rekao da ako ne bude bilo poboljšanja, "mi nećemo imati drugog izbora nego da nametnemo" rastuće sankcije protiv Rusije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.04.2014. 20:47
PUTIN ZAPAD STO NULA RUSIJI PRIPADA ČITAVA UKRAJINA PROMENIĆE USTAV I NIKADA VIŠE NEĆE NEKO MOĆI NAPRAVITI VLADU PROTIV RUSIJE.ZNA SE GDE ĆE BITI UKRAJINA, NIKADA VIŠE NA DIVLJI ZAPAD.
Četvrtak 17.04.2014. 22:32
Nema nista od dogovora: Званични Кијев је саопштио да задржава право да настави "антитерористичку операцију" на истоку земље упркос договору у Женеви." Ne moze se praviti dogovor sa probisvjetima sakupljenim sa koca i konopca koji fakticki i nemaju vlast nad vojskom i vecinom regiona. Tako su "ispostovali" i dogovor sa Janukovicem, koji je ispunio sve dogovoreno.
Četvrtak 17.04.2014. 21:34
Ovo je greska , podseca na kreni stani poteze sa pocetka YU ratova .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online