Četvrtak 17.04.2014.
20:22 >> 21:41h
Fonet, Beta, Srna

"Šefovi" u Ženevi: Doneli smo odluku za Ukrajinu!

Šefovi diplomatija SAD, EU, Rusije i Ukrajine postigli dogovor o smirivanju krize u Ukrajini
 

U saopštenju je takođe pozvano na razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa, na vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti, kao i na  oslobađanje ulica i drugih javnih mesta u ukrajinskim gradovima.

Sporazumom četiri strane predviđena je amnestija za demonstrante, koja se ne odnosi na one demonstrante za koje bude utvrđeno da su počinili najteže zločine.

I ovo:

* "Ukrajina se raspada"

* Zašto je toliko važan istok Ukrajine?

* Ukrajinska vojska u centru Kramatorska: Prorusi im zarobili tenkove

Sporazum predviđa da se Kijev angažuje na izmenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju imaće zadatak da pomognu ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da se usklade sa ciljevima navedenim u sporazumu.

Obama i Merkelova: Rusija može sama da reši krizu u Ukrajini

Predsednik SAD Barak Obama i nemački kancelar Angela Merkel saglasili su se da bi Rusija trebalo da iskoristi "svoj uticaj na oružane grupe u istočnoj Ukrajini da se smiri situacija". Obama i Merkelova su razgovarali telefonom pre nego što je izdato saopštenje sa sastanka u Ženevi posvećenog ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

Odlaganje sankcija Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščica ocenio je da će zajednički napori ka početku ublažavanja krize u Ukrajini biti test za Rusiju da pokaže da li stvarno želi stabilnost u regionu.

Privremeni dogovor mogao bi, za sada, da odloži ekonomske sankcije koje je Zapad pripremio za Rusiju ako pregovori u Ženevi ne bi dali rezultate, ocenjuje agencija Asošiejted Pres. Ta agencija dodaje da bi to umanjilo međunarodni pritisak i na Moskvu i na nervozne države EU koje su energetski zavisne od Rusije.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je današnje pregovore četiri strane u Ženevi

Džon Keri i Ketrin Ešton

o stanju u Ukrajini kao "dobar radni dan", potvrdivši da su se Rusija, SAD, Evropska Unija (EU) i Ukrajina dogovorile o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini.

Keri je takođe ukazao da će "reči na papiru" imati slabog efekta ako one ne budu praćene aktivnošću sviju strana ka smirivanju situacije u Ukrajini.

"Mi u potpunosti očekujemo od Rusa" da su ozbiljni po pitanju smanjivanja napetosti, rekao je Keri na konferenciji za novinare posle današnjeg višečasovnog sastanka o ukrajinskoj krizi, koji su održali šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU u Ženevi.

"Incidenti poput ovih više ne smeju da se dogode", rekao je on i dodao da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu rekao da ako ne bude bilo poboljšanja, "mi nećemo imati drugog izbora nego da nametnemo" rastuće sankcije protiv Rusije.

2024 © - Vesti online