Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.04.2014.
03:33
Vesti A

Pakao i posle razvoda

Sinovi Alme Locić, koju je na monstruozan način likvidirao bivši muž, Din i Edi, u intervjuu za "Herlad san" govorili su o majčinom ubistvu i o odrastanju sa ocem koji ih je često tukao.

Foto: Ilustracija
 

Majka kao majka, pokušavala je da zaustavi muža da prebija sinove. Ali, onda se on okretao i protiv nje, preteći da će je prebiti, ali srećom dečaci nisu videli da se to i desilo. Kako su odrastali, otac je bio sve ljubomorniji zbog bliskosti majke sa decom, zbog čega su tenzije bile neizdržive, pa su se sinovi odselili od roditelja.

Na kraju, roditelji su se razišli, ali se tu nisu završile Almine muke. Denis je svuda govorio protiv nje, trudio se da je što više ocrni u bosanskoj zajednici. Deci nije bilo pravo da slušaju priče o majci, dok im je otac otvoreno bio sa drugim ženama.


- Sumnjao je da ga vara, a istina je bila drugačija. On je uvek varao majku, koja je sve to znala, ali je trpela jer je tako bila vaspitana. Više puta je prevario sa drugim ženama - kaže Din.


Edi kaže da se sada oseća "tupo" jer je Denis uvek uspevao da manipuliše porodicom, kako bi se svi na kraju osećali žalosno zbog njega.


- Govorio je da ima rak, da umire, lagao nas je.
 

Bliski s majkom

I kada su odrasli, sinovi su nastavili bliske veze sa majkom. Svakodnevno su se čuli telefonom, a jednom su je odveli na fudbalsku utakmicu, nakon čega je ona postala vatreni navijač Kolingvuda, pa se čak slikala i sa fudbalerom Nejtanom Baklijem. Bila je bliska i sa budućim snajama, i sada Dinovom ženom Ajlom.


- Svi smo je voleli. Uvek smo bili prihvaćeni u njenoj kući - kaže Ajla. Međutim, za svekra nije imala baš lepe reči, koji čak nije želeo da dođe na sinovljevu svadbu.


Vremenom, Denis je bio sve ogorčeniji zbog svog teškog finansijskog stanja. Kako je cena nekretnina u Melburnu porasla, osećao se oštećenim što je njegov udeo u vlasništvu bio isplaćen po znatno nižoj ceni, od one koja je bila kasnije.


- U očima zajednice je bio osramoćen. Tražio je još novca za kuću - kaže Din. Iako su pretnje stizale stalno, Alma se pred decom nije plašila bivšeg muža. Međutim, kada je Denis uhapšen ispred kuće 2009. godine, Alma se uplašila.


- Znala je na šta je on sve spreman. To je bio početak kraja. Govorila je da niko ne može da je iseli iz njene kuće. Ali ovog puta, i da su joj deca najvažnija u životu.
 

Taj prvi, ozbiljan incident, potresao je celu porodicu, koja se sakrila u obližnjoj kući njihove babe u Bertrand aveniji. Njihova baka iz Bosne, i drugi članovi porodice, zaključali su vrata i prozore, i svi su polegali na pod sve dok nije došla policija. Policija je zabarikadirala ulicu, izvukli su Delića iz kola, u kojima su, ispod njegovog sedišta pronašli repetiran pištolj.

Prijatelji kao porodica

Neutešni sinovi Alme Locić ne žele da se i u jednoj porodici dogodi slična tragedija. Majčinu kuću sada su prodali, kako bi nastavili sa normalnim životom.
- Ukoliko ima nečeg pozitivnog iz cele tragedije, to su svi naši prijatelji koji su se našli kada nam je bilo najteže. Oni su sada naša nova porodica. I njima je bilo teško da veruju da je neko tako dobar otišao, da ne može da se vrati - zaključio je Edi.


Kako su deca bila starija, Denis nije mogao da pred njima ucenjuje bivšu ženu, pa je, kada bi bila sama, tražio da mu isplati 100.000 dolara, koliko je kao roditelj imao troškove za školovanje dece. Pretnje su stizale jedna drugu. Alma ih je krila od dece, dok nisu bile preozbiljne. Zaustavljao bi je i u prodavnici, restoranu brze hrane. Poslednja javna pretnja dogodila se u prodavnici brze hrane, nedaleko od njene kuće.


- Ušao je za njom u prodavnicu na Džekson roudu i pretio da će je ubiti. Bila je prestrašena - kaže snaha Ajla.


Alma se nadala da će zbog pretnji Denis biti zatvoren, pa će tada moći da proda kuću i stavi tačku na sve pretnje i preseli se na neko bezbedno mesto.


- Ranije bi govorila da niko ne može da je istera iz kuće. Ali, pretnje su sve to promenile - rekla je Ajla. Sinovima nije bilo lako kada su konačno saznali istinu koliko im je majka zastrašena pretnjama.


- Kada nam se požalila, to nas je potpuno dotuklo. Savetovala nam je da ne činimo ništa, da će biti dobro. Ali, znali smo da je prestrašena, zbog čega smo bili stalno uz nju - kaže Din. Međutim, niko nije slutio da će se dogoditi ono najgore.


- Mi nismo imali ni najmanje sumnje da će se dogoditi tragedija, iako je bilo naznaka - ističe Din.
 

Najgori dan u životu

Sinovi su pokušavali da zaštite majku, proveravali su da li je dobro, šta radi. Tešila ih je, ali samo do kobnog dana, kada je ubijena ispred kuće, dok je čekala da je Edijeva buduća žena poseti sa unučetom. U obližnjem naselju i drugi sin Din i snaja Ajla čekali su da ih kasnije poseti majka. Edijev telefon je pozvonio, javila se njegova uspaničena verenica. Bila je ispred Almine kuće.


- Javila je da se dogodila nesreća, da neko leži na ulici, nije želela da mi odmah kaže - seća se Edi tragedije. Pozvao je odmah i brata jer se "nešto dogodilo ispred majčine kuće". Prvi je tamo stigao Din.


- Video sam policiju. Pomislio sam da mama leži prebijena. Vikao sam: "Gde je mama?" Prišao mi je policajac, dovikivao sam majci da se javi. Hitna pomoć je prestala da joj ukazuje pomoć, a onda sam znao da je kraj - seća se Din.


Na mesto tragedije ubrzo je stigao i drugi sin, kome policija nije dozvolila da priđe mestu uviđaja.


- Bio sam skamenjen. Mislio sam da će sve biti u redu. Onda mi je prišao policajac i rekao: "Žao mi je, moram da vam saopštim najgoru stvar koju iko želi da čuje u životu."

Podrška žrtvama nasilja

U intervjuu "Herald sanu" Din je apelovao na ljude sa tradicionalnim pogledima da otvorenije podržavaju žene, žrtve porodičnog nasilja.
- Poruka etničkim zajednicama. Očekuje se da žena stupi u brak i živi sa čovekom do kraja života. Kada smo bili mladi, govorili smo majci da je otac vara, savetovali je da ga ostavi, da smo mi uz nju. Ona se tome protivila, govorila je da moramo da odrastamo sa svojim ocem. Nije mogla da ga napusti - kaže Din.


Iako nisu mogli da priđu ubijenoj majci, okupljene komšije pokušale su da uteše sinove ubijene Alme.


- Toliko sam želeo da makar još jednom uhvatim majku za ruku. Mislim da bi mi bilo lakše - kaže Din. Iako im je bilo teško što im policija nije dozvolila da priđu mestu uviđaja, znali su ko je ubio njihovu majku, zbog čega su pristali da se bez ometanja izvrši uviđaj.


Njihova rođena majka ležala je pokrivena ćebetom ispred kuće. Delić je bio na putu da se prijavi policiji u Dandenongu.


- Majka je maštala da u starosti živi sa njim, da zajedno paze unučad, da budu u svojoj kući - kaže Din. - Ona je samo to želela, da imaju normalan život, kao dvoje odraslih ljudi - rekao je Din.

Svirepi ubica bez pomilovanja


Edi smatra da njegov otac nije dovoljno osuđen, pa je otvoreno pozvao na uvođenje smrtne kazne za teška krivična dela.


- Imao je 61 godinu kada je izvršio zločin, on će za 14 godina moći da se nađe na slobodi. Za nekog kao što je on, zatvor nije mesto koje će ga izmeniti nabolje. Vuk dlaku menja, ali ne i ćud.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.04.2014. 10:46
jako tužna priča....jako loš odabir barčnog druga...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online