Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.04.2014.
09:05
Z. Mirković - Vesti A

Srbinu dizel došao glave

Svađa oko podele zarade od ilegalnog šverca dizela u Austriju motiv je ubistva Zlatka Novakovića, poreklom iz BiH i njegovog poslovnog partnera Valdemara V, izjavio je tokom saslušanja u policiji Kristijan H, austrijanac hrvatskog porekla, koji je uhapšen kao direktan počinilac zločina.

Foto: Ilustracija
 

On je do detalja opisao istražiteljima šta je prethodilo i kako je počinio dvostruko ubistvo 11. januara u Beču, koje je šokiralo javnost Austrije. Tada je u gusto naseljenom delu Beča eksplodiralo vozilo sa dvojicom muškaraca u njemu.
 

Skriven u hotelu Kempinski

Renata H. negira da je išta znala o planu brata da počini ubistvo. U njenom stanu Kristijan H. je skrivao sportsku tašnu sa kalašnjikovim, a prema rezultatima istrage, ona je bila ta koja je pod lažnim imenom rezervisala sobu za Dejana V. u hotelu Kempinski u Beču.

Novaković i Valdemar V. su ilegalno uvozili dizel gorivo iz Nemačke, izbegavajući u Austriji da plate porez. Prodavali su ga manjim benzinskim pumpama, a Kristijan H. je radio za njih. Istraga je došla do podataka da su oni za samo nekoliko meseci zaradili preko 700.000 evra na švercu 40 cisterni dizela. Oko 120.000 evra pripadalo je Kristijanu H. dok su ostatak podelila pomenuta dvojica poslovnih partnera.


- Neprestano smo se svađali oko para, a Zlatko i Valdemar su me optuživali da ih potkradam - izjavio je Kristijan K. u policiji. Odlučio je da se povuče iz ilegalnog posla, ali su onda njih dvojica počela da mu prete i traže da vrati 160.000 evra, govoreći da će nauditi njegovoj supruzi i jednogodišnjem sinu, ali i prijaviti vlastima.
U decembru je, kako kaže Kristijan H, doneo odluku da ih ubije. Najpre je planirao to da učini u Salcburgu, bombom sa plastičnim eksplozivom i potražio pomoć od Dejana V. iz Srbije da je nabavi.
 

Policija ih "promašila"

Kristijan H. ispričao je u istrazi da su odmah nakon bega sa mesta zločina u Beču, u retrovizoru vozila u kom se nalazilo sve troje, videli plava rotaciona svetla policijskog automobila. Pomislili su kako su uhvaćeni, ali ih je vozilo sa rotacijom i upaljenom sirenom samo preteklo i produžilo dalje.

Preko Gugla je našao informacije o dejstvu bombe, a pošto bi detonacija mogla povrediti i slučajne prolaznike, odustao je od tog plana. Potom je u Hrvatskoj nabavio dve ručne bombe - kašikare po ceni od 300 evra, koje je ostavio kod sestre Renate H. koja je takođe uhapšena.


- Izmislio sam posao oko dizela i naveo Dejana da se predstavi kao mušterija pod imenom Edi. U noći 11. januara suprugu i sina sam odvezao do hotela Kempinski u Beču, zatim odsekao špic metka za pištolj koji je Dejan nabavio, kako bi pojačao dejstvo municije. Uzeo sam pištolj i kašikare, te odvezao sa Dejanom i mojom sestrom Renatom do mesta sastanka - prepričao je Kristijan H. planiranje krvavog zločina.
 

Pročitajte još:

* Bečka policija na tragu motiva za ubistvo Novakovića

* Bosanac likvidiran zbog novca

* Zlatko raznet bombom iz Jugoslavije

Ušao je sa Dejanom V. u džip "bmw x5" u kom su bili Novaković i Valdemar V.
- Pomislio sam, pa ove su budale ilegalnim poslovima zaradile preko 400.000 evra i iskoristile me. U sledećem trenutku u rukama sam imao pištolj i dva puta pucao u Zlatka, koji je pogođen stravično zaurlao. Nekako sam iz jakne izvadio kašikaru, bacio je napred u pravcu Valdemara i onda iskočio iz kola, povukavši Dejana za mnom - ispričao je Kristijan H. policiji.


Potom su otrčali do automobila Renate H. i pobegli. Advokati Dejana V. koji je takođe u pritvoru, kažu da njihov klijent nije znao za plan ubistva i da je sa Kristijanom H. otišao iz prijateljstva. Policija istražuje i da li otac Kristijana i Renate H. može smatrati saučesnikom u dvostrukom ubistvu. Policija o tome za sada ne želi da se izjašnjava, kaže Tomas Kajblinger, portparol policije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.04.2014. 09:52
svima lopovima i pljackarosima ce djavo doci po svoe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online