Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.11.2014.
07:55
Z. Mirković - Vesti A

Počinje suđenje Hrvatu koji je ubio Srbina zbog goriva

Pred sudom u Beču ove nedelje će početi suđenje za bombaški napad u kojem su poginuli Srbin Zlatko Novaković (45) i njegov poslovni partner, nemački državljanin Valdemar V. (57). Napad se dogodio u 16. bečkom okrugu, a za dvostruko ubistvo optužen je Hrvat Kristijan H. (35).

Kristijan i njegove žrtve su tim poslom za samo nekoliko meseci zaradili 700.000 evra
 

Da bi počinio zločin Kristijan je, prema optužnici, nabavio čitav arsenal naoružanja, pa je tako policija kod njega našla bombu težine 6,3 kilograma koju napadač ipak nije iskoristio. Osim bombe velikog razornog dejstva, kod Kristijana je nađen i revolver marke "smit i veson", čije metke je ubica istupio kako bi se u ljudskom telu, posle pogotka, raspali. Nađeni su i puška sa dva šaržera, kao i jedna kašikara.

Obavili 50 isporuka

Nakon krvavog zločina, na videlo dana isplivali su i mutni poslovi kojima su se bavila trojica partnera. Utvrđeno je da su oni ilegalno uvozili gorivo i na taj način izbegavali da plate državi porez, a zatim to gorivo prodavali malim pumpama širom Austrije. Na taj način su tokom 2013. godine obavili 50 isporuka i prodali ukupno 1.543.974 litre goriva, čime su naneli veliku štetu državi.

- Kristijanova prva žrtva bio je Zlatko Novaković, lokalni političar Socijaldemokratske partije SPO u Mondzeu. Zlatko je sedeo u kolima kada mu je Kristijan ispalio tri metka u glavu. Posebno okrutno bilo je ubistvo Valdemara, kojem je Kristijan ubacio kašikaru u kola. Valdemar je uspeo da uzme bombu u ruku pred samu eksploziju. Dok je Zlatko preminuo na licu mesta, Valdemar je bio kratko pri svesti i dozivao je u pomoć, a izdahnuo je u kolima Hitne pomoći - piše u optužnici protiv Kristijana H, gde se još navodi da je snažna eksplozija razbila i prozore na obližnjim zgradama.


Osim Kristijana H, pred sudom će se naći i njegovi saučesnici, sestra Renata H, kao i Dejan V, koji mu je pomogao u zločinu.


Motiv za ubistvo je svađa oko ilegalnih poslova sa uvozom goriva.


- Kristijan i njegove žrtve su tim poslom za samo nekoliko meseci zaradili 700.000 evra, ali su se posvađali oko podele plena! Valdemar je trebalo da se skloni posle obavljanja više poslova s gorivom i utajom poreza, jer je on služio kao eksponirano lice, ali je tražio da dobije više novca od saučesnika. Kristijan je žrtve namamio u Beč tvrdeći da želi s njima da razgovara o novom unosnom poslu, ali je, u stvari, isplanirao i počinio beskrupulozan zločin - piše u optužnici.


Tokom saslušanja, Kristijan je rekao da su "ove dve budale na poslovima s naftom zaradile 400.000 evra" i da se on osećao iskorišćenim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online