Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.04.2014.
12:42
R. Lukić - Vesti A

Kupovina diploma na Pravnom fakultetu u Hanoveru

Afera oko prodaje ispitnih materijala za drugi državni ispit na Pravnom fakultetu u Hanoveru posle prvih tužbi i hapšenja koja su ovih dana usledila, uterala je strah među mnoge sudije, javne tužioce i advokate koji su diplome stekli na hanoverskom univerzitetu.

Hanover je sada na lošem glasu: Univerzitetski centar na Keningsvortplazu
 

Prve sumnje u ispravnost diploma advokata, sudija i javnih tužioca pojavile su se 2011. godine, a posle hapšenja jednog rukovodioca u Pokrajinskom ispitnom centru, Ministarstvo pravde Donje Saksonije naložilo je ispitivanje 2.000 diploma koje su izdate u periodu od 2011. do ove godine.


Sumnja se da je jedan 48-godišnji ispitivač za više hiljada evra prodavao ispitni materijal sa rešenjima i to ne samo svoj, već materijal i kolega ispitivača.
Ministarstvo pravde je suspendovalo nekoliko sudija, a državni tužilac Verden protiv njih je pokrenuo istragu. Jedan od odbeglih sudija iz Celea početkom nedelje uhapšen je u hotelu u Milanu i proces njegovog izručenja Nemačkoj je u toku.

Pritisak na ministarku pravde

Prema informacijama "Špigla" sudija koji je uhapšen u Italiji imao je saradnike i u drugim pokrajinama pa su diplome i ispitni materijal prodavani po celoj Nemačkoj.
Jens Nake, poslanik CDU prozvao je ministarku pravde Antje Niviš-Lenarc i od nje zahtevao objašnjenje.
- Imam utisak da informacije o ovoj aferi u javnost mogu da dospeju samo ako se traže - rekao je Nake.


Prema rečima Volfganga Šejbela, državnog sekretara Ministarstva pravde posle pojedinačnih sumnji, naročito onih koji su početkom 2013. ispit morali da ponove, počela je kontrola i pažnja, koju i nije bilo teško provesti jer se ispitni radovi čuvaju u zaključanim sefovima, a pristup ima mali broj osoba.


Klupko je počelo da se odmotava posle prijave jedne referentkinje da je dobila ponudu za prodaju ispitnih rešenja. Istraga tužioca Verdena u početku nije urodila plodom, ali prema rečima državnog sekretara Šejbela afera je pukla u januaru ove godine kada se prijavilo više ispitivača koji su dobili slične ponude. Pod sumnju su pali brojni najstručniji pravnici koji su u državnoj hijerarhiji zauzimali odgovorna mesta.


Prema Šejbelovim rečima istražni postupak već je pokrenut za oko desetak ispitivača, a kako se očekuje spisak će se proširiti i kupcima.
 

Dobrovoljci u komisiji

Da li osim novca postoje i neki drugi motivi, utvrdiće se istragom, jer kako navodi hanoverski "Algemajne cajtung" malo je čudno da su korupciji podlegli ljudi koji inače dobro zarađuju. Sumnjive diplomske radove ispitivaće formirana komisija, a u pravnim krugovima ogorčenost je toliko velika da su se za rad u ovoj komisiji mnogi pravnici prijavili dobrovoljno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online