Petak 11.04.2014.
12:42
R. Lukić - Vesti

Kupovina diploma na Pravnom fakultetu u Hanoveru

Hanover je sada na lošem glasu: Univerzitetski centar na Keningsvortplazu
 

Prve sumnje u ispravnost diploma advokata, sudija i javnih tužioca pojavile su se 2011. godine, a posle hapšenja jednog rukovodioca u Pokrajinskom ispitnom centru, Ministarstvo pravde Donje Saksonije naložilo je ispitivanje 2.000 diploma koje su izdate u periodu od 2011. do ove godine.


Sumnja se da je jedan 48-godišnji ispitivač za više hiljada evra prodavao ispitni materijal sa rešenjima i to ne samo svoj, već materijal i kolega ispitivača.
Ministarstvo pravde je suspendovalo nekoliko sudija, a državni tužilac Verden protiv njih je pokrenuo istragu. Jedan od odbeglih sudija iz Celea početkom nedelje uhapšen je u hotelu u Milanu i proces njegovog izručenja Nemačkoj je u toku.

Pritisak na ministarku pravde

Prema informacijama "Špigla" sudija koji je uhapšen u Italiji imao je saradnike i u drugim pokrajinama pa su diplome i ispitni materijal prodavani po celoj Nemačkoj.
Jens Nake, poslanik CDU prozvao je ministarku pravde Antje Niviš-Lenarc i od nje zahtevao objašnjenje.
- Imam utisak da informacije o ovoj aferi u javnost mogu da dospeju samo ako se traže - rekao je Nake.


Prema rečima Volfganga Šejbela, državnog sekretara Ministarstva pravde posle pojedinačnih sumnji, naročito onih koji su početkom 2013. ispit morali da ponove, počela je kontrola i pažnja, koju i nije bilo teško provesti jer se ispitni radovi čuvaju u zaključanim sefovima, a pristup ima mali broj osoba.


Klupko je počelo da se odmotava posle prijave jedne referentkinje da je dobila ponudu za prodaju ispitnih rešenja. Istraga tužioca Verdena u početku nije urodila plodom, ali prema rečima državnog sekretara Šejbela afera je pukla u januaru ove godine kada se prijavilo više ispitivača koji su dobili slične ponude. Pod sumnju su pali brojni najstručniji pravnici koji su u državnoj hijerarhiji zauzimali odgovorna mesta.


Prema Šejbelovim rečima istražni postupak već je pokrenut za oko desetak ispitivača, a kako se očekuje spisak će se proširiti i kupcima.
 

Dobrovoljci u komisiji

Da li osim novca postoje i neki drugi motivi, utvrdiće se istragom, jer kako navodi hanoverski "Algemajne cajtung" malo je čudno da su korupciji podlegli ljudi koji inače dobro zarađuju. Sumnjive diplomske radove ispitivaće formirana komisija, a u pravnim krugovima ogorčenost je toliko velika da su se za rad u ovoj komisiji mnogi pravnici prijavili dobrovoljno.

2024 © - Vesti online