Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 07.04.2014.
08:48
O. Ikodinović - Vesti A

Putin, novi Ruski car (11): Krim se vraća kući

Rejting Vladimira Putina u Rusiji naglo je skočio, i najviši je u poslednjih nekoliko godina, pokazuju istraživanja. Analitičari su objasnili da se ovo dešava pod uticajem krize u Ukrajini, situacije na Krimu i odličnih rezultata ruskih sportista na Zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Sočiju.

Slavlje na Krimu nakon pripajanja Rusiji
 

Naravno, tome se još može pridodati i sjajna organizacija Igara u Sočiju, koji su zapadni mediji u krajnje malicioznim tekstovima na sve načine pokušavali da"srozaju" do nivoa banalnosti.


Krštenje Rusije

Ipak, Putin im je priredio predstavu kakvu svet nije video. Organizovao je najskuplje Igre u istoriji, u koje je uloženo više od 50 milijardi dolara i pri tome je ostvario svoj cilj - pokazao je novo lice postsovjetske Rusije.

- Mi u Rusiji imamo jedan sjajan izraz koji glasi - ko ne rizikuje, neće popiti čašu šampanjca...- rekao je Putin po završetku Igara. 


U završnici, Rusija je dokazala da je najuspešnija nacija Igara sa osvojenih 13 zlatnih medalja, a svetski mediji su složno ocenili da je spektakularna ceremonija u Sočiju bila pokazatelj snage i moći predsednika Rusije. Međutim, tema broj 1 u ruskim i svetskim medijima poslednjih nedelja je - ukrajinska kriza, pripajanje Krima Rusiji i potezi koje povlače Moskva i Zapad.

Predstava za ceo svet: U Sočiju 2014. održane najskuplje Olimpijske igre do sada
 


Raspad SSSR-a Putin je nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 21. veka". U jednom danu izvan Rusije našlo se 30 miliona Rusa.Od najvećeg naroda u državi oni su postali nacionalna manjina i sve do današnjeg dana u nekim novostvorenim državama moraju da se bore za osnovna ljudska prava.

U razdoblju raspada Kremlj je izgubio kontrolu nad trećinom teritorija koji je ranije kontrolisao i polovinom stanovništva. Iz zemlje sa jedinstvenim političkim sistemom, zajedničkom privredom i istorijom, zajedničkom valutom, zajedničkim mukama i radostima... stvoreno je 15 novih država.

Pokušaj Ukrajine da pobegne iz "bratskog zagrljaja" susedne Rusije i pridruži se Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji pokazuje kako je, s dvadesetak godina odlaganja, došlo do poslednje etape raspada Sovjetskog Saveza. Na kraju, Kremlj je odlučio od suseda uzme svoje, ono što mu, pre svega, istorijski pripada - Krim, i da zaštiti nacionalne interese svog naroda!

Za Ruse Krim ima posebno istorijsko i duhovno značenje, s obzirom na to da je ruski kijevski knez Vladimir upravo u današnjem Sevastopolju primio hrišćanstvo 988. godine. Ovaj dan se već hiljadu godina obeležava kao Krštenje Rusije. Isto tako, za Ruse je od velikog značaja što je u Sevastopolju boravio i sveti apostol Andrej Prvozvani, a simbol ruske Ratne mornarice je upravo "andrejevska zastava".

Mala Rusija

Ruski dnevnik "Komersant" citirao je 2008. godine izvor iz NATO, koji je tvrdio da je Putin tadašnjem američkom predsedniku Džordžu Bušu rekao:
"Razumeš, Džordž, da Ukrajina čak nije ni država".
Do sticanja nezavisnosti 1991. godine, Ukrajina zaista i nije bila država, već su njeni delovi bili delovi neke druge države. Godine 2009. Putin je navodno rekao i da je Ukrajina "Mala Rusija".

Rusi Sevastopolj zovu "gradom ruske slave" jer su tokom vekova na Krimu položili, kako se procenjuje, oko milion žrtava. Upravo zbog burne istorije i duhovnog značaja najnoviji događaji na Krimu praćeni su snažnim emocijama lokalnog stanovništva. Mnogi među njima kažu da je sada započela "treća odbrana" Sevastopolja i Krima od profašističkih snaga sa zapada Ukrajine.

Danas na ovoj teritoriji veličine Vojvodine živi dva miliona stanovnika, većinom Rusa, i onih kojima je ruski maternji jezik. Preciznije, na Krimu živi milion i po Rusa, pola miliona Ukrajinaca, oko 260.000 Tatara, 35.000 Belorusa i drugih naroda. Krimski Tatari, koji se uglavnom bave poljoprivredom, lojalni su Kijevu i novoj kijevskoj vlasti koja je okrenuta Zapadu.


Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza i sticanja nezavisnosti 1991, zvanični Kijev nije nikada do kraja uspeo da stekne kontrolu nad Krimom. Poluostrvo je imalo teritorijalnu autonomiju, a grad Sevastopolj specijalni, federalni status, nakon što ga je 1954. sovjetski lider Nikita Hruščov, po narodnosti Ukrajinac, dekretom predao Ukrajini.

Ovde je važno naglasiti i da je Ukrajina u to vreme bila u sastavu SSSR, i da tada niko nije ni slutio da će doći do rasparčavanja zemlje. Istoričari nisu uspeli da razumeju takav potez sovjetskog vođe, a prema Putinovim rečima, odluka o predaji Krima Ukrajini doneta je uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hruščova.

Osim zbog istorijskih i duhovnih veza, Rusiji je Krim važan iz još nekoliko razloga.

Krimljani su Rusi

Čak 93 posto građana Ruske Federacije podržava prijem Krima u sastav Rusije, a samo četiri odsto je protiv, pokazuju rezultati ankete koju je napravio VCIOM. Da su Krimljani Rusi smatra 89 posto anketiranih, a sedam posto ne misli tako.

Pre svega zbog svog strateškog položaja u srcu Crnog mora. Sevastopolj, najveća ratna luka u ovom delu sveta, središte je ruske Crnomorske flote, još od 1783. godine, kada je carica Katarina Druga osnovala grad i utvrđenje, uključivši ga u sastav Ruske imperije. Brodovi i podmornice na Krimu nalaze se na vrlo važnoj strateškoj poziciji odakle imaju izlaz na Mediteran, gde se otvaraju vrata Srednjeg istoka. Mnogi pretpostavljaju kako bi jedina korist Rusiji od pripajanja Krimskog poluostrva bila pomorska baza u Sevastopolju i ušteda od 100 miliona dolara godišnje, koliko Rusija plaća Ukrajini za iznajmljivanje te baze. Međutim, varaju se.

Turizam Krimu donosi 40 posto godišnjih prihoda, a ostatak zarade nosi industrija i infrastruktura. Krim je bogat naftom, gasom i rudama. Najvažnije grane industrije su prehrambena, hemijska, mehanički inženjering, obrada metala i proizvodnja goriva. Još jedan razlog je i trgovina. Putin želi da se Ukrajina pridruži carinskoj uniji Rusije, Belorusije, Kazahstana i uskoro Armenije, koja je odgovor na mnogo veći trgovinski blok EU.


Istorijski značaj

Poslednji, ali ne najmanje važan razlog zbog kojeg Putin ne može da digne ruke od Ukrajine je energija. Gas koji Rusija prodaje Evropi velikim delom prolazi kroz Ukrajinu, a Putin želi da gasovod ostane u rukama prijatelja. Otuda i odluka ruskog Gazproma koji gradi Južni tok, koji prolazi kroz Crno more do Bugarske, da mimoiđe Ukrajinu.

Kako god bilo, zvanična Moskva i ruski narod slave pripajanje Krima Rusiji, nakon što je 97 odsto građana na referendumu 16. marta tako glasalo.

Na poluostrvu se vijore ruske zastave i dele ruski pasoši. Ruska rublja već je zamenila ukrajinsku grivnu. "Pitanje Krima ima za nas vitalan, istorijski značaj", rekao je Putin u svom govoru u parlamentu, koji je dočekan velikim aplauzom.

Putin, novi Ruski car:

1. Užas ratnog Lenjingrada

2. Obaveštajac odmalena

3. Naizgled obična porodica

4. Sam Protiv svih

5. Mesija nove države

6. Milosrdni diktator

7. Heroj iz akcionog filma

8. Sve predsednikove žene

9. Najbolji ruski brend

10. Kćeri u ilegali

Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene, izjavio je prvi čovek Rusije, ponavljajući da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama.

On je posebno naglasio da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć jer Krim je "bio i ostaje ruski, ukrajinski i krimsko-tatarski, kuća predstavnika svih naroda koji tamo žive , ali činjenično može biti samo ruski", rekao je Putin, dodajući da je "u svesti i srcu ljudi", Krim uvek "bio i ostao neodvojivi deo Rusije". Istorijske greške su ispravljene. Krim se vratio kući. Granice su prekrojene. Republika Krim se sada i na karti Rusije nalazi u sastavu svoje "majčice".  

Sutra - Putin, novi Ruski car (12): Drugi Hladni rat

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 08:57
Кад се будемо вратили на СВЕТУ МЕТОХИЈУ биђе ватромет и славље. Рат који се спрема од стране наци-нато морамо да искористмо и све окупиране Српске крајеве да вратимо. Живела Српско-Русска Расса.
Ponedeljak 07.04.2014. 09:14
Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani izjavio je za Foks njuz, kako je ruski predsednik Vladimir Putin pravi vođa. Govorivši o krizi u Ukrajini, Đulijani je umesto "miniranja" Putina da ignoriše međunarodno pravo i suverenitet nezavisne susedne države, on je pohvalio ruskog predsednika nazvavši ga pravim vođom.
Ponedeljak 07.04.2014. 10:28
Revolucija u Francuskoj, revolucija u Italiji, po srednjoj Evropi, revolucija u USA, revolucija u Rusiji, pad Nemackog i AU carstva. Podrska turskom, a ne arapskom kalifatu i sirenje istog utecaja po Evropi i Aziji, a nezadrzavanju na BI i severu Afrike; Opijumski ratovi u Aziji, kolonijalizam po Africi. Dolazak zatvorenika u Australiju i Pacifik i unistenje autohtonog naroda, dolazak zeleznice u srednju US i unistenje SA Indijanaca. Ima li sve ovo veze sa Londonom? Sta je Pax Britanica? Tko je vratio papstvo nazad u Vatikan? Pod cijom kontrolom je bio Musolini?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online